Logo gemeentenieuwsonline.nl
De nieuwe outfit voor het WO II gilde. (foto: Herman Janssen)
De nieuwe outfit voor het WO II gilde. (foto: Herman Janssen) (Foto: herman janssen)

WO II-excursies krijgen gestalte

BETUWE - Gelderland Herdenkt, dus ook de Betuwe. In het lopende jaar 2019 wordt de jammerlijke mislukking van de Operatie Market Garden herdacht. Nu,75 jaar later, zijn er nog burgers, die hun herinneringen kunnen delen. Gelukkig is veel van hetgeen gebeurde in de periode '44-'45 verwerkt op schrift. Het boek Bevrijdingsbloesem is daar zeer kenmerkend in.

Tal van organisaties gaan aandacht geven aan het thema WO II en daarin past een lang gekoesterde wens van het Exoduscomité om excursies te gaan verzorgen. Inmiddels is een kerngroep geformeerd van zeven personen. Er zullen vanaf medio september periodiek excursies worden aangeboden. Tevens is het dan mogelijk om aan te geven, dat men aan zo'n WO II rondleiding wenst deel te nemen. Dit initiatief zal zich richten op het thema 'Betuwe in de frontlijn'.

De rondleidingen zullen in eerste instantie plaats hebben in Huissen, dat met kernen als Gendt, Doornenburg, Angeren, Arnhem Zuid en Elden in onze omgeving nog acht maanden onderdeel uitmaakten van bezet gebied. De start is in het Dominicanenklooster (voormalig toevluchtsoord en noodhospitaal). Vervolgens bezoekt men het ere-massagraf (waar circa 140 burgers zijn begraven), de Liberation Route Luisterkei en WO II monument De Klok Na afloop kan men het museum De Hof van Hessen bezoeken.

In een later stadium zullen er fietsexcursies aan toegevoegd worden rond het Lingegebied. De outfit voor het WOII gilde maakt onderdeel uit van 'Gelderland Herdenkt'. Jan Gerritsen leverde de Exodusblauwe jacks, waar we zichtbaar blij mee zijn. Meer informatie staat op www.exodustocht.nl.

Meer berichten