Jeugdbrandweer Renkum met links voor geknield Rob Janssen.
Jeugdbrandweer Renkum met links voor geknield Rob Janssen. Foto: Brandweer Gelderland-Midden

Jeugdbrandweer Renkum zoekt nieuwe leden

Algemeen

REGIO - “Vrijdag kijk ik al uit naar maandag om weer te gaan oefenen”, vertelt de Hervelder Levi de Jong (16). Zijn ouders brengen hem naar de Jeugdbrandweer van de gemeente Renkum in Doorwerth. Levi is al 4 jaar lid. “Ik kijk er altijd naar uit om weer te gaan. Het is een feestje, altijd gezellig.”  

Guusje Peltzer (17) knikt bevestigend. Ze is 5 jaar lid. “Dit team is een warme groep. We zijn serieus en leren veel, ook ehbo-handelingen. En ik heb ook nieuwe vrienden gemaakt”, lacht ze naar Levi. 

De jeugdbrandweer in de regio Gelderland-Midden telt zeven korpsen. In Renkum zijn zes junioren actief en zes aspiranten. “Dat mogen er meer worden”, zegt jeugdleider Rob Janssen. Ook jongeren uit Lingewaard, Overbetuwe en Arnhem kunnen lid worden.
De aspiranten (15 tot 18 jaar) oefenen vaak in de kazerne in Doorwerth en de junioren (12 tot 15 jaar) gaan met het brandweerbusje naar de kazerne in Oosterbeek. De oefeningen staan altijd in het teken van wedstrijden, regionaal en landelijk. Dit gebeurt onder het ‘strenge’ toezicht van jeugdleiders. Discipline en duidelijkheid zijn belangrijk in het brandweervak, maar ook het teamwork en dat leren de jongeren. “Tot we starten met de oefening mag alles, maar daarna doe je wat ik vraag’, zegt Rob Janssen. “Om lid te worden hoef je niets te kunnen. Enthousiasme is belangrijk en de rest leren we je wel”, lacht hij.  

Junioren Ruben van den Borden en Roan Wijdeveld hebben het ook naar hun zin. De beide tieners (15 jaar) zijn ruim een jaar bij de junioren. “Ik wil later brandweerman worden dus dit is een mooie voorbereiding.” Roan vindt de brandweer leuker dan voetballen.

Uitgelicht

Digitale krant