Steenarbeiders bij een steenfabriek.
Steenarbeiders bij een steenfabriek. Foto: Marithaime

Lezing over Gelderse steenfabricage bij Marithaime in Elst

Algemeen

ELST - Op 14 mei geeft de Nijmeegse historicus René van Hoften bij historische vereniging Marithaime in Het Wapen van Elst, onder de titel Gelderse steenfabricage, arbeiders en fabrikanten, een lezing over de geschiedenis van de steenfabrieken in Gelderland, in het bijzonder de steenfabrieken in de Ooij. 

Het is een verhaal over de samenwerking en de conflicten tussen arbeid en kapitaal. De verschillende fabrikanten worden benoemd, met hun fabrieken in de Ooij, Hees, Nijmegen, Beuningen, Dreumel Doornenburg en Berg en Dal.
\Er wordt ingegaan op de soms economisch risicovolle positie van de fabrikanten, maar vooral de sociaal kwetsbare positie van de steenfabrieksarbeiders wordt behandeld. Hun werkomstandigheden, hun woonsituatie, de lonen, het steenseizoen, kinderarbeid, vrouwenarbeid.

Daarnaast wordt verteld over de diverse oventechnieken, de diverse werkvormen en de omstreden rol van de katholieke kerk. De spanning tussen fabrikanten en arbeiders heeft in Gelderland tientallen keren tot spontane en georganiseerde stakingen geleid, die niet altijd succesvol waren.
Ook de rol van de verschillende vakbonden wordt bekeken. Nijmegen was eigenlijk dé steenstad van Gelderland met een groot aantal kantoren van de fabrikanten. Dit alles wordt ruim omlijst met prachtig historisch beeldmateriaal.

De entree inclusief een kop koffie of thee bedraagt 5.00 euro. Voor leden van Marithaime is de entree gratis. Zie ook: www.marithaime.nl.

Uitgelicht

Digitale krant