Afbeelding
Foto: Ellen Koelewijn

Betuws spoor biedt voldoende stof voor 25 nummers

Algemeen

ZETTEN/HERVELD - De trein die de prachtige Betuwe ontsluit, het vervoer per trein van demonstranten naar de kerncentrale in Dodewaard en het brede verzet tegen de Betuwelijn. Over het spoor in de Betuwe is genoeg te schrijven. Zet de tekst op muziek van Mozart en Purcell en je bent een dorpsopera rijker.

Door Vincent Bos

Acht jaar na de opera ‘Vrouwen van Zetten’ laat Chris Raats opnieuw van zich horen. Aangemoedigd door muzikaal leider José Brands om weer een onderwerp op te pakken en als liefhebber van operamuziek heeft hij 25 nummers geschreven. Van een demonstratielied tot een paaslied van de componist Mascagni.

In de coronaperiode had hij een zee van tijd om te schrijven. Het spoor in de Betuwe biedt hem daarbij voldoende aanknopingspunten.

“Bij de aanleg ervan in 1882 was er al verzet. Men was bang dat het vee verschrikt zou reageren als een trein passeerde, Maar dankzij de trein is de Betuwe ook ontsloten. De boemel vervoerde mensen die naar de demonstraties in Dodewaard gingen, er was veel verzet tegen de aanleg van de Betuwelijn en er kwamen emoties los bij de onteigening van huizen. In de liederen laat ik alle emoties de revue passeren”, zegt Chris Raats (74).

“De opera Het Spoor biedt een afwisseling van licht en zware muziek. Er zit muziek bij van Mozart maar ook van The West Side Story en van Farce Majeure. Het lied van Purcell is heel vrolijk. Ik ken voldoende liederen, weet daardoor wat mooi is. Ik ben al vanaf de jaren negentig ingevoerd in de klassieke muziek. Ik luister graag naar Classic FM waarbij opera de voorkeur heeft.”

Het schrijven van de teksten ging Chris Raats gemakkelijk af. “Het zetten van tekst op muziek is mijn hobby. Dat is wat ik graag doe. Dat gaat me soepel af. Maar dan moet je er bladmuziek van maken. Dat doe ik met een computerprogramma. Van eenstemmig tot vijfstemmig. Iedere noot moet kloppen. Je hoort het meteen als je fout zit. Het is echt monnikenwerk.”

Het enthousiasme van Chris Raats werkte aanstekelijk. In mum van tijd waren er voldoende koorzangers. Er zijn er veertig geselecteerd. “Ze konden bij aanmelding aangeven of ze in het koor of solo wilden zingen. Daarnaast moesten we een orkest samenstellen. Daarvoor hebben we tien muzikanten geselecteerd voor verschillende instrumenten van cello tot contrabas en van gitaar tot eufonium.”

Bij elkaar werken 60, 65 mensen mee. Ook aan kostuums en decor is zorgvuldig gewerkt. Over de kwaliteit is Chris Raats meer dan tevreden. Hij kijkt daarom reikhalzend uit naar de optredens nadat er maandenlang gerepeteerd is in het HPC in Zetten.

De Dorpsopera Het Spoor wordt 9, 10, 11, 12 en 13 april opgevoerd in zalencentrum De Hoendrik in Herveld. Enkele uitvoeringen zijn al uitverkocht.

Uitgelicht

Digitale krant