Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Fayna en Livia.</p>

Fayna en Livia.

(Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

‘Elke dag kinderen op school is een feest’

ELST – Wat hebben de basisschoolleerlingen in spanning gezeten. Niet in afwachting van de uitslag van een toets. Welnee. Ze waren juist benieuwd of ze na de kerstvakantie weer naar school zouden kunnen. De jubel was groot toen de coronabeperkingen voor het onderwijs van tafel gingen.

Door Vincent Bos

Directeur Myrna den Hartog van basisschool ’t Startblok in Elst windt er geen doekjes om. Ze kijkt uit naar het moment de leerlingen weer te kunnen ontvangen. “We zijn heel blij met het besluit dat de kinderen naar school mogen. Het is zo fijn om de kinderen weer fysiek te kunnen zien.” Reden voor een feestje? “Elke dag op school is een feest”, zegt ze.

In december klonken eerst geluiden dat de scholen open zouden blijven. Enkele dagen later kwam ineens de melding dat de kinderen alsnog vervroegd aan de kerstvakantie konden beginnen. Dat vergt telkens aanpassingen. Ook thuis. “In het begin was de lockdown voor de kinderen nog wel leuk, maar nu zitten ze toch liever op school met hun vrienden”, weet Myrna den Hartog.

De eerste keer was het ook voor de leerkrachten wennen. Zeker toen online les geven werd ingevoerd. “We moesten nadenken hoe we dat vorm konden geven. Nu weten we beter hoe we het in het vat moeten gieten.”
“Wat belangrijk is dat we de kinderen gewoon willen zien. Achter een scherm zie je niet welke kind vragen heeft. In de klas zie je direct de oogopslag van de leerlingen, is er interactie. Online lessen zijn een mooi alternatief maar het haalt het bij lange na niet bij het onderwijs in de klas’, zegt de directeur van ’t Startblok.

Ze proeft bij de docenten geen extra spanning nu de coronacijfers weer oplopen. “Iedereen wil er echt voor gaan. In de klassen wordt goed geventileerd. We hebben gelukkig geen koude winter. De groepen 6, 7 en 8 lopen in de gangen met mondkapjes. Ze krijgen zelftesten mee en bij klachten moeten ze thuis blijven. Ik ga ervan uit dat iedereen zich er aan houdt. Ik ga uit van goed vertrouwen.”

De school kent verder gespreide pauzetijden en verschillende uit- en ingangen. “Wel is het jammer dat je de ouders niet in de school kunt halen. Hoe leuk het ook is om contact te hebben.”
En nu weer naar school. Ze kijkt er echt naar uit. “Vergeet niet dat een lockdown voor de school een hele operatie is. Niet iedereen heeft een laptop. Dat moeten we dan allemaal regelen. Dat hoeft nu niet. We zijn superblij om de kinderen weer te kunnen zien. Voor de kinderen immers is de school een hele fijne en vertrouwde plek.”

Meer berichten