Logo gemeentenieuwsonline.nl
Jonge pimpelmezen.
Jonge pimpelmezen. (Foto: )

Dierengeluiden Pimpelmees

HETEREN - Koolmees en Pimpelmees hebben het moeilijk. Ze kunnen niet echt goede nestplaatsen vinden terwijl we ze hard nodig hebben voor het bestrijden van insecten, vooral de akelige eikenprocessierups is voor de mees een ware lekkernij.

Wij kunnen de mezen helpen door nestkastjes op te hangen. Deze nestkasten moeten dan wel de goede afmetingen hebben en natuurlijk ook de juiste maat vlieggat. Vorig jaar in de grote vakantie heeft mijn kleinzoon bij fun for kids een pimpelmeeskastje gemaak. Hij vond dat superleuk om te doen en heeft gevraagd het kastje op te hangen.

De plek om zo’n kastje op te hangen moet net zo zorgvuldig gekozen worden als het maken van het kastje zelf. De regen moet niet in het vlieggat naar binnen kunnen en het kastje moet ook niet in de volle zon hangen, want dan worden de jongen gekookt als de zon schijnt. Dus op het noorden onder de overstek van de veranda leek een goede plek.

En ja hoor, na een inspectie vond een paardje pimpelmezen dit een aanvaardbaar alternatief voor een natuurlijke nestplaats. We zien eerst het mannetje regelmatig voer voor het broedende vrouwtje brengen en een paar weken later vliegen man en vrouw regelmatig af en aan om de jongen van eten te voorzien. Na zo’n drie weken van harde arbeid vliegen de jongen uit. Maar ook dan is de zorg nog iet afgelopen. Het gezin blijft dan een dag of twee bij elkaar en dan wordt er ook nog driftig gevoerd.

Verleden week zag ik zo’n gezin. Vijf jonge vogeltjes en twee grote. De groten lieten de jongen zien hoe en waar de ze insecten kunnen vangen en als ze dat kunnen dan kunnen gaat het gezin uit elkaar.

Meer berichten