Afbeelding

Driel krijgt bronzen beeld om Jacob Jan Cremer te eren

Algemeen

DRIEL - De negentiende-eeuwse kunstenaar Jacob Jan Cremer (1827-1880) heeft in zijn werk veelvuldig de Betuwe vastgelegd. Vooral de omgeving van het dorp Driel, waar hij in zijn jeugd de zomers doorbracht op het buitenverblijf De Oldenhof.

Cremer was ook sociaal bewogen en zette zich in voor het afschaffen van kinderarbeid. Bij de behandeling van het ‘Kinderwetje van Van Houten’ (1874) werd Cremers naam met ere genoemd. “Het is verwonderlijk dat in Driel zo weinig refereert aan deze invloedrijke dorpsbewoner van weleer”, aldus Freddie Coenders. De historicus en voorzitter van de Historische Kring Driel geeft aan dat daar nu verandering in komt. Inmiddels is een opdracht verstrekt aan kunstenares Lia Krol uit Erichem om een bronzen beeldwerk te maken geïnspireerd op Cremers verhaal ‘Kruuzemuntje’.

“Geen portretkop of borstbeeld van Cremer, maar een kind dat een rol speelt in een van zijn novellen. Niet alleen maakt dat het beeldwerk speelser, minder plechtig, maar tevens refereert het daarmee aan Cremers actie tegen kinderarbeid.” Vult neerlandicus en lid van de vereniging Theo Vos, aan. Het project wordt gesteund door belangrijke deskundigen: Marita Mathijsen (UvA); Peter van Zonneveld (LEI); Lotte Jensen (RU); publicisten Henk Eijssens en Wiepke Loos en ten slotte Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum in Den Haag.

Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Overbetuwe; het Prins Bernhard Cultuurfonds; De Frans Mortelmans Stichting en Baltussen Konservenfabriek, die de Historische Kring Driel daarvoor zeer dankbaar is.

Uitgelicht

Digitale krant