Efkes….

Algemeen

Ik zal zeker nie den inigste zien gewis die de afgelope paosdage een aontal kiepe-èiere naor binne het gewèrk. Deze paostraditie, ontstaon vanuut de Christelijke vastetied waorbij de geleuvige mar liefs virtig daag mos vaste, um vevolges mit de paosdage uut de bànd te springe deur de al wèke opgespaorde èire nao binne te wèrke. Want de kiepkes legde in de weinter dan wel gin èiere mar as de dage half mert steeds meer ginge lenge, dan kwame de kiepkes rap wir in actie.

En hoewel wij ut 'vàste' tegewoordig overlaote aon de vluchtelinge in oorlogsgebiede en lànde in Afrika waor ze amer te vrète hebbe, ut weerhou ons ter nie van um mit de paose onze èitjes weg te tikke. Al hebbe we ut dit jaor wel motte doen zonder vrije uutloopèire want deur de nog steeds dreigende vogelgriep moste de landelijk kiepkes opgehokt blieve. Een flinke strop veur de kiepeboere want deur de kiepkes één keer per wèèk nao buute te jage veràmder een scharrelèi plots in een vrijeuutloopèi. En daor hebbe wij, de goedgeleuvige consement krek iets meer geld veur over.

Ut zou volges zò'n geitewollesokke vrouwke zelfs een vul gezonder èi zien want volges heur was de dòjer bèter van kleur en deur alleen mar gescharrel in ut hok was ok de proteïne nie van de juuste kwaliteit. Ik het ze mar zo wies gelaote want tussen een scharrelèi en een vrijeuutloopèi pruuf ik gin kloot veschil. Ut enige wak over èiere nooit mir zal vegète is, dah een èi van een paor maond oud stink as een bunzing. Een kammeraod van mien vroeger wònde op een boerderij en daor liepe ok een stuk of wah kiepe over ut èrf en die legde soms op de mist vrimde plekke hun èiere. We kwame der mit schaoi en schànd al rap achter datter èiere bij ware die al maonde op zò'n plek lage en dah daor de luch nie van te harde was. Veur ons wel een aordige spelleke um vanuut een enigszins dreuge sloot mit die 'stinkbomme' nao veurbij fietsende minse te gooie.

We liete ze ers veurbij fietse en probierde ze dan mit zò'n oud èi op de rug te rake. Sommige stopte geliek, mar der ware ok bij die bliekbaor wel iets vuulde mar mit ut nodige èiestruif op de rug verder fietste. Ja, daor was veur ons netuurlijk weinig lol aon dus beslote we daornao mar um ietskes hoger te mikke en de passante achter op de kop te rake. Dah ging geliek goed bij een vrouwke die krek op ut moment dah één van ons gooide achterum keek en ut èi vol in de snottert kreeg.

Minder was, dah de vaoder van mien kammeraod ut hele gebeure hah gevolgd en ons vevolges stevig in de kladde greep.

Boer Phlipse

Uitgelicht

Digitale krant