Afbeelding

Blauwe Striekske volledig op eigen kracht

Algemeen

VALBURG – Verschoof de balans tussen ingevlogen acts of buuts in Valburg al naar eigen mensen eerst in de laatste jaren. In 2015 stond er geen enkele vreemde eend op de planken van de Striekenstal tijdens de pronkzitting van 't Blauwe Striekske. Daarmee rekenden de Strieken af met het laatste bastion voor de buitenstaanders: de buuts. Want die kwamen allemaal van eigen bodem in 2015.

In de goedgevulde zaal van Het Wapen van Valburg, de doordeweekse naam van de Striekenstal, bleek dat niemand de buitenstaanders miste. De zitting was, net als in voorgaande jaren, van hoog niveau. Uiteraard was er ruimschoots tijd voor dans met de minigarde, de Nachtbrakertjes en de Schoorsteenvegertjes. Ook de voetbaldames dansten er als raad van elf leden en niet gehinderd door de platen voor hun hoofd, dat waren foto's van het raadslid dat zij uitbeelden, lustig op los. En dat gold ook voor vijf leden van de raad van elf zelf die met fluorescerende buisjes beplakt in een volslagen duistere zaal voor hilariteit zorgden.

Prins Jip van de Vierwielers kreeg in de eerste buut-achtige act door Jip en Janneke, die naderhand zijn ouders bleken te zijn, voorgelezen uit zijn eigen schelmenstreken terwijl President Bas den Ambtman en Ellen Jansen de komst van de nieuwe supermarkt in Valburg bezongen. De in Valburg wonende Edwin Roelofs tekende als de invaller voor een buut en Katie Eltink verzorgde samen met Henri Degen de afsluitingen voor de pauze en als finale.

De klappers van de avond bewaarden de Strieken terecht voor het slotakkoord. Peter Mientjes nam als Paus Frans samen met vier medestanders de sluiting van de Overbetuwse kerken op de korrel. Gelukkig wist het vijftal de klokken als een compleet klokkenspel te bewaren. Bjorn Helmink en Erwin Fransen namen briljant deel aan het WK ritmische gymnastiek, waarna ook de Valburgse markt vakkundig op de hak genomen werd met vele kwinkslagen voor de Valburgse inwoners. Bas Nab kroop na een jaartje afwezigheid weer in de huid van Knilles en sloot de avond af met een vlijmscherpe en vooral lokaal gerichte buut.

Uitgelicht

Digitale krant