Afbeelding

Straatnaambord 'Overste J.M. Kolffstraat' in Kesteren onthuld

Algemeen

KESTEREN - Op woensdag 15 oktober is het bord 'Overste J.M. Kolffstraat' in Kesteren officieel onthuld door de zoon van de overste, Pieter, kleinzoon Marius en wethouder Hans Keuken. Dat gebeurde in het bijzijn van nog meer nazaten Kolff en van bewoners van deze nieuwe straat.

De genodigden werden voorafgaand aan de onthulling ontvangen in de nieuwe zaal van De Schutse. Na zijn welkomstwoord vertelde wethouder Keuken over de prachtige wijk die midden in het dorp is verrezen op het oude veilingterrein met een appartementencomplex en woningen, de kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente 'De Fontein' en de uitbreiding van De Schutse. Dat alles aan de Overste J.M. Kolffstraat. Het zijn projecten van ontwikkelaar Habion, Bunte Vastgoed en bouwbedrijf Van Driesten.

Een lezing van de heer Kobus van Ingen van de Historische Kring Kesteren en Omstreken volgde over de wederwaardigheden van Overste Johannes Marius Kolff, de commandant van het 46e Regiment Infanterie dat gelegerd was in Kesteren tijdens de mobilisatie in 1939 bij de zogenoemde Betuwestelling.

Op zijn initiatief en onder zijn leiding werden er 24 zogenoemde Kolff-kazematten gebouwd. Zeventien meer dan door Bureau Stellingbouw was gepland.

Kleinzoon Marius, J.M. want vernoemd naar Johannes Marius, sprak namens de familie een dankwoord voor de geste om een straat in Kesteren naar vader en grootvader Kolff te noemen. "Een bijzondere eer en ook een emotioneel moment omdat de onthulling van het bord in het bijzijn van zijn zoon, kleinkinderen en andere familieleden kan plaatsvinden." Hij las vervolgens een passage voor uit het dagboek dat de overste voor en tijdens de oorlog bijhield.

Na de onthulling overhandigde wethouder Keuken aan de familie een straatnaambord om 'mee naar huis te nemen'. "Het krijgt een plek in ons familiehuis", aldus Marius. Een bijzonder woord van dank sprak de wethouder uit richting de bewoners van De Schutse en hun begeleiders voor de uitstekende bediening en de heerlijke traktatie van de bakgroep. "Het was voortreffelijk!"

Afbeelding

Uitgelicht

Digitale krant