Molen De Vink in Herveld. (foto: Ton Timmer)
Molen De Vink in Herveld. (foto: Ton Timmer) Foto: Ton Timmer

Bijzonder boek over molen De Vink in Herveld

Algemeen

HERVELD - Molen De Vink staat al meer dan drie eeuwen te pronken bij de zuidelijke entree van Herveld. De vroegste vermelding van een molen dateert zelfs van het jaar 1400. Voor de stichting die de molen beheert, was dat aanleiding om een bijzonder boek uit te geven: ‘De Vink, pronkstuk van Herveld’. 

Op meer dan 200 rijk geïllustreerde pagina’s wordt de historie van de molen en het omliggende gebied beschreven. Het gaat ook over de boerengemeenschap in vroeger eeuwen waarvoor de molen de spil was, over de adellijke families die het voor het zeggen hadden, en over de reeks van molenaars die er de kost verdienden.

Een  team van experts op het gebied van de streekhistorie en molens dook de afgelopen jaren diep in de archieven. Zij boorden zelfs letterlijk naar het verleden van de molen. Er ging een lange grondboor in de molenpol, de heuvel waarop de molen staat. En deskundigen namen monsters uit enkele oude balken om de ouderdom vast te stellen. 

Ook maakten de samenstellers een rondgang langs de oudste boerderijen in de omtrek. Zij beschreven tevens de vele tientallen molens die ooit in de Overbetuwe hebben gestaan. De meeste zijn helaas verloren gegaan.

Dat laatste wil de molenstichting met de molen in Herveld niet laten gebeuren. Er zijn zelfs ambitieuze plannen voor het hele complex aan de Stenenkamerstraat.

Het eerste exemplaar van het boek over ‘De Vink’ wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst op 11 mei - Nationale Molendag - overhandigd aan burgemeester Patricia Hoytink-Roubos. Iedereen is die dag om half elf welkom bij de molen.
Meer informatie over het boek staat op www.molendevink.nl.

Uitgelicht

Digitale krant