Promovendus Liesbeth met promotoren Noor en Mila. (foto: Radboud Universiteit/Dick van Aalst)
Promovendus Liesbeth met promotoren Noor en Mila. (foto: Radboud Universiteit/Dick van Aalst) Foto: Radboud Universiteit/Dick van Aalst

Kinderprofessoren stellen lastige vragen tijden de eerste kinderpromotie ooit

Algemeen

NIJMEGEN/ELST - Op woensdag 6 november werd de aula van de Radboud Universiteit overgenomen door 350 kinderen en hun ouders. Ter gelegenheid van de eerste kinderpromotie ooit maakten studenten en hoogleraren plaats voor kinderprofessoren, hun klasgenoten en andere belangstellenden.

Aanleiding was de promotie van gedragswetenschapper Liesbeth Tilanus die als buitenpromovendus bij behandelpraktijk Marant in Elst werkt. Na een kort filmpje over wat promoveren en een promotie precies is, schrijden Liesbeth Tilanus en haar paranimfen de zaal in. Tilanus deed onderzoek naar het effect van dyslexiebehandelingen. Omdat ze altijd op zoek is naar manieren om haar onderzoeksresultaten terug te vertalen naar de praktijk, schreef ze een tijdje geleden het kinderboek 'Een kroon voor een kanjer', dat gaat over Raf, een jongetje met dyslexie. In het boek komen haar onderzoeksresultaten op een speelse manier aan bod.

Kritische vragen

Tijdens de kinderpromotie legt Tilanus een zaal vol kinderen, die ademloos luisteren, uit wat dyslexie precies is en waarom het zin heeft om te oefenen. Daarna is het tijd voor een tiental kritische vragen van de kinderprofessoren. Die willen weten waarom in haar boek zoveel ruimte tussen de letters staat, hoe ze de titel van het boek heeft verzonnen en hoe men ooit ontdekt heeft dat dyslexie bestaat. De promovendus doorstaat het met verve.

Geslaagd!

Na het beraad van de kinderprofessoren, onder leiding van rector Eliane Segers, komt de commissie de zaal weer in: Tilanus is geslaagd en krijgt haar bul uitgereikt.

Uitgelicht

Digitale krant