Logo gemeentenieuwsonline.nl
Veren zo fijn als kant.
Veren zo fijn als kant.

Dierengeluiden Prachtige pauwen

HETEREN - Bij ons op Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 3 in Heteren loopt een aantal eenden, kippen, ganzen en kalkoenen in de eendenwei bij de kinderboerderij, maar over het hele landgoed lopen toch minstens wel tien pauwen los.

Je kunt ze overal tegenkomen en als je geluk hebt pronken ze voor je. De witte pauw op de foto loopt de hele tijd te pronken, maar omdat de vrouwtjes nu aan het broeden zijn, doet hij dit voor een ander mannetje. Gekleurde pauwen die pronken zijn echt prachtig. In de zon hebben de veren mooie blauwe en groene kleuren, maar de witte pauwen zijn toch wel iets aparts. Ik heb altijd het gevoel dat je zo een prachtige kanten witte jurk van die verenpracht kan maken.

Ja, bij pauwen zie je duidelijk dat ze pronken, maar het zijn niet de enige vogels die zich zo mooi maken voor de vrouwtjes. De kalkoenen doen het eigenlik op dezelfde manier, ook door de staart op te zetten en dan rondjes te draaien. In de eendenwei kun je dat vaak zien. Ook dieren die gewoon vrij in de natuur lopen hebben hetzelfde gedrag, denk maar eens aan de bals van fazanten of kemphanen. Je ziet dat niet zo vaak, want die vogels zijn heel schuw en blijven uit de buurt van mensen. De dieren die bij ons rondlopen zijn aan mensen gewend en trekken zich dus niets van ons aan en gaan gewoon hun gang. Kom maar eens langs om te kijken hoe mooi die pauwen zich kunnen maken. Of misschien heb je wel geluk en zijn er al pauwenkuikens die met hun moeders over het Landgoed scharrelen om voedsel te vinden.

Meer berichten