4 april. Voedselzoekende boomkruiper op brede tak van een forse populier, Rijnbandijk Lienden. (foto: Henk van der Kooij)
4 april. Voedselzoekende boomkruiper op brede tak van een forse populier, Rijnbandijk Lienden. (foto: Henk van der Kooij) Foto: Henk van der Kooij

Kruipend altijd hoger op!

Algemeen

BETUWE - U hebt vast wel eens een specht gehoord of gezien. Spechten zijn echte biologische houthakkers. Een andere houtvogelsoort die in ons Rivierengebied voorkomt, is de boomkruiper.

Deze vogel valt door zijn klein formaat, ongeveer 13 cm, veel minder op. De soort is in boomrijke tuinen, bermen, parken en bossen wel regelmatig te horen maar dan moet je wel het geluid kennen. Een vogelgids stelt dat de roep lijkt op een piepende tram!
Boomkruipers zijn bruingevlekt van boven en wittig van onderen. Deze houtvogel is voor zijn voedsel, ja eigenlijk voor veel in zijn leven, afhankelijk van bomen. Boomkruipers zijn namelijk echte klimmers. Ze verplaatsen zich altijd van beneden naar boven: ze gaan dus constant hogerop. Ze sluipen als het ware langs een boomstam omhoog. Hierbij zijn ze door hun bruinige bovenkant moeilijk te zien.
Op de foto ziet u wat voor een fijne pincetsnavel de boomkruiper heeft. De snavel is spits en wat krom: omlaag gebogen. Elke vogel eet naar dat hij gesnaveld is. Zo’n dunne, kromme snavel is ideaal om insecten uit spleten, holletjes en gaatjes van de schors te peuteren. Kruipen en sluipen, en onderweg snoepen uit de bast. Is een boomkruiper bovenin de boom aangekomen, dan vliegt hij naar een naburige boom en begint daar weer onderaan met kruipen en sluipen. Dankzij de stugge staartveren – steuntje onderweg - hebben boomkruipers geen enkele moeite met deze levensstijl. Geweldig deze houtkruiper. Altijd de kop naar boven. Doen wij dat met ons hoofd ook?

Uitgelicht

Digitale krant