Afbeelding

Spectaculaire vondst in Echteld

Algemeen

Spectaculaire vondst Echteld ( bedrijven terrein Medel)

Fibulapaar uit ca. 70-200

ECHTELD/LIENDEN - Volgens diverse deskundigen op het gebied van de archeologie, heeft de Liendenaar Andre van Ingen, amateur archeoloog, op het bedrijventerrein Medel, het grondgebied van de oude gemeente Echteld, een bijzondere vondst gedaan.

Een fibula paar van Engelse afkomst. Een paar met emaille ingelegde mantelspelden, die met een kettinkje aan elkaar zijn verbonden. Op dezelfde plaats vond Van Ingen ook nog enkele zogeheten "meloenkralen" en een haarspeld uit de vroeg-Roemeinse tijd. Deze voorwerpen worden meestal als grafgift in graven gevonden.

In de omgeving van de vindplek is in het jaar 2003 een opgraving geweest. In de conclusies van die opgraving staat dat het hier gaat om een nederzetting uit de Romeinse tijd. De Liendenaar heeft zijn vondsten in eerste instantie aan de archeologie-groep van de Historische Kring Kesteren en Omstreken laten zien. Volgens de heren Schaay en Versluis van deze groep gaat het hier inderdaad om een top-vondst. Dit type fibula is namelijk nog nooit in Nederland gevonden.

Op hun advies werd ook het PAN (Portable Antiguties of the Netherlands) aan de Vrije Universiteit te Amsterdam geattendeerd op de vondst. Twee wetenschappers van het PAN zijn in Ommeren (Historische Kring) geweest om foto's van de fibula's te maken. Zij bevestigden dat het hier om een bijzondere vondst gaat. Stijn Heeren, coördinator van PAN, dateerde de vondst uit de late 1e of 2e eeuw ( circa 70-200) en is inderdaad afkomstig uit Brittania.

Het is de bedoeling dat de fibula's deskundig worden schoongemaakt. Na de reiniging wordt de vondst tentoongesteld in het Baron van Brakell Museum in Ommeren.

Uitgelicht

Digitale krant