Helmkruid, een bloem met een bijzondere vorm
Helmkruid, een bloem met een bijzondere vorm

Dierengeluiden: Determineren

Algemeen

HETEREN - Vind jij het leuk om naar wilde bloeiende planten te kijken? En zou je het dan ook leuk vinden als je weet hoe die bloem heet? Dan moet je misschien op een andere manier naar bloemen gaan kijken. Je gaat dan determineren.

Op de site www.planten.floraeuropa.eu kun je zien hoe dat determineren van planten gaat. Je kijkt wat de kleur van de bloem is, hoeveel bloemblaadjes hij heeft, wat de vorm en de bloeiwijze is. Zo, als je die vragen hebt beantwoord kun je vaak al zien tot welke groep (familie) de plant behoort die je wilt determineren.

Om dan verder te gaan zodat je weet welke plant van die familie het is ga je kijken in welke maand hij bloeit waar je hem gevonden hebt en hoe groot hij is. Wat voor bladeren hij heeft, hoe de randen zijn en op welke manier ze aan de steel zitten. Tenslotte is het nog belangrijk of die steel rond of hoekig is en of steel en bladeren behaard zijn. Om te weten met welke plant je te maken hebt moet je een boek hebben over wilde planten of op bovengenoemde site kijken. Buiten heb je veel aan een zakboekje en als je een foto en aantekeningen maakt als geheugensteuntjes kun je thuis verder kijken. Begin eerst eens met een plant waar je de naam al van weet, dan kun je zien hoe het gaat en dan kun je daarna een plant nemen die je niet kent. Je zult zien dat het leuk is om zo met de natuur bezig te zijn.

Wij van Boerderij Overbetuwe geven hierover werkshops (kan ook tijdens een kinderfeestje). Als je interesse hebt kun je mailen met info@boerderijoverbetuwe.nl of bellen met 026 4720707. Je kunt ook op dinsdag langskomen bij de kantine aan de Uilenburgsestraat 3 in Heteren.

Uitgelicht

Digitale krant