Kermis Elst nieuw leven ingeblazen

Algemeen

ELST - De kermis in Elst wordt nieuw leven ingeblazen. Dat is al meteen te zien tijdens de voorjaarskermis van 7 tot en met 10 juni op het Europaplein. Het wordt een kermis voor jong en oud. Met traditioneel vermaak en opwindende attracties. Het wordt leuk om naar de kermis te gaan. Moet je echt doen dat weekeinde.

De kermis kent een lange geschiedenis. Het vermaak is meer dan een millennium oud. Volgens de overlevering is het ooit een kerkelijk inwijdingsfeest geweest. De kermis dateert uit de tijd dat overal nieuwe kerken, kapellen, kloosters en gasthuizen werden gebouwd. Deze werden ingewijd met een plechtige viering, ook wel kerkemis genoemd.

Vroeger ging het om de jaarmarkt. Daar voegden zich muzikanten bij, maar ook jongleurs, acrobaten, goochelaars, dierentemmers en vuurspuwers. Daarna deden attracties hun intrede als kermismolens, voortgetrokken door pony's, paarden of ezels. Met de opkomst van stoommachines verschenen aan het eind van de negentiende eeuw ook de eerste door stoom aangedreven kermisattracties. En wie nu op de kermis komt baadt zich in een zee van licht met attracties die hoger en sneller gaan dan tientallen jaren geleden.

Een Elstenaar die herinneringen ophaalt zegt: “De najaarskermis was groter en sprak meer aan. De botsauto’s waren veel leuker. De rups was er altijd. Net als de draaimolen, de Calypso, cakewalk, zweelmolen, spookhuis.”

Zo heeft ieder zijn eigen herinnering aan de kermis. Elst kent al weer tientallen jaren zowel een voor- als najaarskermis. De komende kermis valt op zondag 10 juni samen met de Luikse Markt.

Uitgelicht

Digitale krant