Lezing over de Historie van Randwijk

Algemeen

RANDWIJK - Op woensdag 28 maart verzorgt dorpshuis Randwijks Hof in samenwerking met de Historische Kring Midden-Betuwe om 20.00 uur een lezing over de 'Geschiedenis van Groot Randwijk'.

Ed Janssen zal deze lezing verzorgen. Hij ondersteunt zijn woorden door een groot aantal afbeeldingen van oude (land)kaarten. Groot Randwijk klinkt misschien wel erg pretentieus voor een klein dorp als Randwijk. Maar dat dorp en de naastgelegen buurtschappen Lakemond en Indoornik kennen alle drie een lange en rijke geschiedenis waarover veel te vertellen is. Zowel in Indoornik als in Lakemond stond vroeger een kasteel, waardoor zij een heerlijkheid vormden, net zoals het nabijgelegen Hemmen.

Op de grens van Heteren en Randwijk stond ooit het mysterieuze kasteel Nijburg. Indoornik had altijd een rooms-katholieke kerk. Dat is bijzonder in deze overwegend protestantse omgeving. Maar ook daar is een verklaring voor. Het Lexkesveer is een van de oudste veerponten in Nederland. Het was lang een zeer belangrijke rivierovergang in de verbinding van Utrecht naar Keulen. Omdat de drie alle een eigen historie hebben, heeft Ed ervoor gekozen ze stuk voor stuk te behandelen. Daardoor krijgt de voordracht een veel betere structuur en wint aan duidelijkheid. Ook in de huidige tijd zijn de drie plaatsjes nog duidelijk aanwezig, dit in tegenstelling tot veel voormalige buurtschappen die zijn opgegaan in veel grotere dorpen en steden. "Wij hopen veel belangstellenden te mogen begroeten in Randwijks Hof op 28 maart."

Uitgelicht

Digitale krant