Logo gemeentenieuwsonline.nl

Karel de Grote, zijn grote invloed op onze geschiedenis

HEMMEN - Op 20 maart verzorgt de Historische Kring Midden-Betuwe om 20.00 uur een lezing over Karel de Grote in dorpshuis De Oude School in Hemmen. Inleider is bestuurslid Wim Huijbrechts.

Nijmegen is de Keizer Karelstad. Maar wie was Keizer Karel eigenlijk? En hoe belangrijk was hij voor Nijmegen en voor de Betuwnaren? Deze lezing gaat voor een belangrijk deel over de persoon Karel de Grote, zijn invloed gedurende vele eeuwen op velerlei gebied. Zijn afkomst en zijn leven komen aan de orde en er wordt kort ingaan op de vraag: “Hoe zit het nou met die talrijke afstammelingen van Karel de Grote?” Omdat Karel vaak wordt gezien als de eerste 'Europeaan', hij bracht immers een groot deel van Europa onder één bestuur, wordt extra zijn rol als veldheer, 'militair' en bestuurder belicht. Karel heeft grote verdiensten gehad door zijn hervorming van het onderwijs en de landbouw. Ook het bestuur en het geldwezen werden sterk verbeterd. Tenslotte kreeg de kerk op geheel eigen wijze een centrale rol in de ontwikkeling van de maatschappij. Zijn regering heeft veel betekend voor de ontwikkeling van de Europese cultuur.

Driehonderd jaar na zijn dood verschijnen er nog 'romans' waarin hij een hoofdrol speelt. Daarom bespreekt Wim ook dat kleine, bijzondere, deel van de Nederlandse letterkunde: de Karelromans. 'Karel ende Elegast' en het 'Roelandslied' zijn sprekende voorbeelden. De lezing is voor iedereen toegankelijk. Niet-leden van de Historische Kring vragen wij een bijdrage in de kosten van drie euro.

Meer berichten