Johan Barthold Jongkind, Rue Notre Dame, Parijs, 1866, Rijksmuseum Amsterdam Aangekocht met steun van de BankGiro Loterij, het Rijksmuseum Fonds en de Vereniging Rembrandt, mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Johan Barthold Jongkind, Rue Notre Dame, Parijs, 1866, Rijksmuseum Amsterdam Aangekocht met steun van de BankGiro Loterij, het Rijksmuseum Fonds en de Vereniging Rembrandt, mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Foto: onbekend

Lezing Jongkind en het Impressionisme

Algemeen

ELST - Op vrijdagavond 26 januari om 20:00 uur vertelt kunsthistorica Marieke van der Heijden in De Bibliotheek Elst (Europaplein 1) over het boeiende en bewogen kunstenaarsleven van de Nederlandse schilder Johan Barthold Jongkind.

Jongkind trok op 28-jarige leeftijd in 1847 naar Parijs. Na het nemen van de nodige hordes groeide hij uit tot een succesvol schilder en aquarellist. Hij sloot zich aan bij de School van Barbizon. De manier waarop Jongkind het licht weergaf in zijn werk, opende Monet de ogen. Zo oefende de Nederlander een grote invloed uit op het latere Impressionisme.

Marieke van der Heijden is verbonden als docent kunstgeschiedenis aan Creatief Collectief Elst (CCE). Haar lessen en lezingen worden steeds zeer goed gewaardeerd door de bezoekers. Maandag 26 februari start zij bij CCE met een korte cursus van over acht grote kunstenaars. De lezing over Jongkind is een ideale gelegenheid daarmee om kennis te maken.

Deze lezing is de vijftiende in de reeks van thema-avonden die Creatief Collectief Elst organiseert sinds haar oprichting in 2013. De lezingen zijn bedoeld om een verdieping aan te bieden aan de eigen cursisten en andere belangstellenden. Om dit financieel mogelijk te maken wordt van u na afloop van de lezing een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Reserveren kan via info@creatiefcollectiefelst.nl of 06 19324660. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd na afloop van de lezing.

Uitgelicht

Digitale krant