Efkes,,,,

Algemeen Boer Phlipse

Hoewel mien vaoder en moeder van sport eigelijk niks moste hebbe en ut misschien daordeur wel heel aordig hadde getroffe mit de miste van hun blage, bleek de laotste uut dah nes toch dwars te motte gaon ligge. En gullie snappen ut zeker wel minse. die laotste uut dah sportloze nes was ik eiges. Al as kleine snottert was ik helemaol gek van voetbal en ston zogezeit mit een bal op en ging der ok mee nao bed. Ston ik nie uure mit de bal tegen een muur te schuppe, dan was ik mit mien maotjes wel èrges een petijtje aon ut doen. Daor begrepe ze bij mien thuus netturlijk helemaol gin kloot van en van een bietje aonmoediging was dan ok gin sprake.

Veur den este voetbalschoene en de vereiste outfit hak een heel seizoen biete ge-eend, besse geplukt, errappels gerapt en in de buurt veur heel wah kwartjes bòdschappe gedaon. Kortum, ik was as ut waore al kepot muui veur de competitie van start ging.

Mar ik haj der wel mee bereikt dak lid kon worde van de plaotselijke voetbalklup. En hoewel je as snottert al gauw droomde van speule bij klups as Ajax, PSV of in mien geval bij Feijenoord, schupte ik ut mit mien bepèrkte kwaliteite toch nog tot ut keurkorps van de plaotselijke trots. En krek op ut hoogtepunt van mien voetbalcarrière liep ik Trui van mien tegen ut lijf en doch daormee mit een echte voetbalvrouw te kunne gaon pronke.

Mar of de duuvel der mee spulde, Trui hah nèrges meer een hèkel aon dan aon dah verrekte voetbal. Ze von ut overigens bes dah ik een paor keer per wèèk as een gek achter zò'n stuk leer aon hobbelde, as ze der zelf mar nie nao hoefde te komme kieke. Nou ja, ge mot in een huwlijk nou eenmaol geve en neme dus zien we daor mit ons bèije al die jaore soepeltjes mee umgegaon. En nou ik al heel wah jaortjes de voetbalschoene in de sprikwoordelijke wilge het hange is de liefde veur dah spelleke bij mien nog nie uutgeblus.

Nog steeds kan ik intens geniete van een mooi putje voetbal en lèèf tijdes zò'n wedstrijd meer dan intens mee. Jaore geleje keek ik mistal voetbal vanuut een drààistoel mar die mos al snel ut huus uut want in mien enthousiasme drààide ik van links nao rechs en daor kreeg de hele femilie as ut waore ut hin en weer van. Want as ze op dah gruune veld nie in staot ware um een doelpunt te make, dan meende ik dah vanuut de stoel zeker wel te kunne en schupte dan ok regelmaotig die gemiste kànse as ut waore fysiek in ut doel.

Veur Trui is dah mee lève van mien deurgaons een reje um alvas de pillekes veur onder de tong klaor te legge en de tillefoon in de 1-1-2 modes te zette. Pure bezurdheid heur die ik overigens nie altied op waorde weet in te schatte.

Boer Phlipse

Uitgelicht

Digitale krant