Logo gemeentenieuwsonline.nl

(Hard)lopen met hulpmiddelen

OVERBETUWE - Wilco Giesen uit Silvolde, een sportfanaat, werd op 27 juli 2014 getroffen door een herseninfarct en rechts halfzijdig verlamd. Dankzij zijn enorme doorzettingsvermogen kon hij na drie jaar weer meedoen aan sportwedstrijden. 

Met de triatlon als meest populair onderdeel. Voor het fietsen gebruikt hij een ligfiets, zwemmen kan hij met één been en arm met hulp van een wetbelt, alleen het hardlooponderdeel bleef een probleem, totdat hij de Alinker ontdekte, een loophulpmiddel waarmee hij met één been kan lopen. Steppend kan hij daarmee ook weer “gewoon” wandelen met zijn gezin, boodschappen doen en overal heen zonder de veel passievere rolstoel. Extra voordeel de Alinker heeft een sportieve uitstraling.

Nog zo’n hulpmiddel is een Framerunner, een driewielig loopframe zonder pedalen en met een borststeun en stuur. Kinderen en volwassen met een beperking in de loopfunctie kunnen zich ermee voortbewegen, gewoon lopen maar vooral ook hardlopen. Er worden wedstrijden mee gehouden, het is zelfs een paralympische sport geworden.

Op 25 september komt Wilco met een paar exemplaren naar het Special Sports Event op Vitaal sportpark De Pas om beide hulpmiddelen te demonstreren en door geïnteresseerden te laten uitproberen: een unieke gelegenheid.

Meer berichten