Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>De zusjes Judith (16), Sophie (20), Esther (26) en tante Hanneke (41) komen in de benen voor genen.</p>

De zusjes Judith (16), Sophie (20), Esther (26) en tante Hanneke (41) komen in de benen voor genen.

(Foto: Dorien Brouwer)

Zusjes en tante in de benen voor genen

ZETTEN - De zusjes Judith (17), Sophie (20), Esther (26) en tante Hanneke (41) lopen voor het eerst de Vierdaagse van Nijmegen en laten zich sponsoren. Ze halen geld op voor meer onderzoek naar maagkanker.

Sinds een jaar weet de familie dat het CDH-1 gen in de familie voorkomt; 50% van de familieleden is drager van het CDH-1 gen. Dit geeft levenslang een zeer grote kans op het ontstaan van maag- en borstkanker. De maagkanker is heel zeldzaam en agressief. Artsen adviseren dragers van het CHD-1 gen om preventief hun maag te laten verwijderen.

Sponsoring Vierdaagse

Door geld op te halen hoopt de familie dat er meer onderzoek gedaan wordt waardoor een maagverwijdering in de toekomst misschien niet meer nodig is. Het geld dat wordt opgehaald komt direct terecht bij het Radboud Oncologie Fonds https://radboudoncologiefonds.voorradboudfonds.nl/team/in-de-benen-voor-genen

Veel impact

Esther Brouwer: “Als familie zijn we erg geschrokken dat we ineens te maken kregen met zulke ernstige berichten en heftige onderzoeken. Graag komen we in actie door te wandelen zodat de medische wetenschap de puzzel van het CDH-gen verder kan ontrafelen. Waardoor er hopelijk snel betere oplossingen zijn voor al die families waarin het CDH-1 gen voorkomt.”

In Nederland zijn ongeveer dertig families die drager zijn van het CDH-1 gen. Voor meer informatie over erfelijke maagkanker: https://www.erfelijkemaagkanker.nl/ 

Meer berichten