Logo gemeentenieuwsonline.nl
Dirk Luijmes, organist. (foto: Carel van Gestel)
Dirk Luijmes, organist. (foto: Carel van Gestel) (Foto: Carel van Gestel)

Op één zondag bespeelt Dirk Luijmes drie orgels

ELST - Op zondag 3 juli bespeelt Dirk Luijmes liefst drie orgels. Dat wil zeggen: op de beide orgels van de Elster Grote Kerk en op zijn eigen kunstharmonium. 

In dit concert neemt Dirk Luijmes zijn hoed af voor César Franck, die precies 200 jaar geleden in Luik werd geboren. Luijmes speelt niet alleen bekende orgelwerken van Franck, met vaak meeslepende melodielijnen die als een aangename oorwurm aanvoelen, zoals Choral II, Piece Heroïque en de Pastorale, maar ook eigen bewerkingen van de grote Fransman. Daarvoor gebruikt hij zijn prachtige en inmiddels wereldvermaarde harmonium. 

Tal van componisten schreven muziek voor zijn instrument en door het vakblad Luister werd hij gebombardeerd tot ‘harmoniumspeler des vaderlands’. Hij concerteerde met vele vooraanstaande ensembles, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het NDR Chor en het Nederlands Kamerkoor.
In Carnegie Hall (New York) verzorgde hij de Amerikaanse première van het voor hem geschreven First Harmonium Concerto van Martijn Padding, begeleid door het ASKO-Schonberg Ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw. Het concert op zondag 3 juli begint om 12.00 uur. Toegang is gratis, maar na afloop wordt een collecte gehouden.  

Meer berichten