Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>In Balans-training.&nbsp;</p>

In Balans-training. 

(Foto: VeiligheidNL)

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val

OVERBETUWE - In 2020 bezochten 103.000 ouderen een spoedeisende hulp vanwege letsel veroorzaakt door een val. “Gelukkig kun je de kans op een val verkleinen”, aldus onderzoeker Maaike van Gameren van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). “Meer bewegen en oefenen kan het evenwicht en de spierkracht verbeteren.” 

In Nederland kunnen ouderen deelnemen aan het ‘In Balans’ oefenprogramma. Daarom doen de VU, de Hogeschool van Amsterdam en VeiligheidNL onderzoek naar dit oefenprogramma.
Meer dan een derde van de volwassenen van 65 jaar of ouder valt minstens één keer per jaar. De kans is groot dat iemand daarbij gewond raakt. Dit maakt vallen en valverwondingen een groot probleem. Een trainingsprogramma kan de kans op vallen en verwondingen kleiner maken.

In het onderzoek wordt het In Balans trainingsprogramma onderzocht. Er wordt gekeken of deze training goed werkt. Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar personen van 65 jaar of ouder die mee willen doen. Meedoen aan het onderzoek is belangrijk om de kans op vallen en verwondingen kleiner te maken. Voor uzelf en voor anderen.

“Als u meedoet aan het onderzoek, krijgt u testen om te kijken hoe fit u bent. De helft van de deelnemers krijgt ook de training In Balans met beweegoefeningen. De andere helft krijgt advies over bewegen. Het onderzoek zal in september 2022 starten. De training zal gegeven worden in Elst. Deelnemen is gratis.
Bent u geïnteresseerd om mee te doen? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Maaike van Gameren, m.van.gameren@vu.nl of 020 5985627.”

Meer berichten