Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>De delegatie bij het monument De vrouw van Putten.</p>

De delegatie bij het monument De vrouw van Putten.

(Foto: Martien van Hemmen)

Operatie Market Garden om niet te vergeten

BETUWE - We bevinden ons in zwaar weer als het om begrippen als vrede en vrijheid gaat. Bijna 80 jaar geleden was dat ook zo. Erger nog: door de mislukking van Operatie Market Garden bevonden we ons in het oog van de oorlogsstorm. 

De chaos was compleet. Dit hield in, dat men geen idee had van wat zich verderop bij de buren afspeelde. Enige jaren geleden kwam het Exoduscomité in contact met de stichting Putten Samen Verder.
Over en weer heeft men elkaar bezocht en ook de Exodustocht gewandeld. Dit leidde tot het idee om de tragiek die Putten en Huissen/Doornenburg verbindt centraal te stellen in een uitwisseling in het kader van Gelderland Herdenkt.

Onlangs was het zover dat een Lingewaardse delegatie op bezoek ging naar Putten. Een dag lang waren wij te gast bij ware vrienden. Ondanks de verschrikkelijke razzia konden vanuit Putten al in de jaren ‘50 verzoeningsactiviteiten plaats vinden met Duitsers. Dit is een voorbeeldige duurzame relatie geworden.Vanuit Huissen dat op 2 oktober 1944 zwaar werd gebombardeerd door de RAF zijn er ook prettige en duurzame contacten Duitsland.

Het ongemakkelijke gevoel heeft plaats gemaakt voor samenwerking en streven naar vrede en vrijheid in een breder kader. Door kennis te nemen van de achtergronden van de beruchte razzia in Putten kan geleerd worden van de effecten die dat had voor de burgers.

Op 14 mei zal een delegatie uit Putten Huissen/Bemmel bezoeken. De uitwisseling maakt het mogelijk leermomenten uit te wisselen en om samen Voorwaarts te gaan richting het bewustzijn dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zie voor info www.exodushuissen.nl.

Meer berichten