Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto: RaceXpress.nl/Bas Kaligis

Karttalent Devon Hagelen (10) wordt in stijl Nederlands kampioen

EINDHOVEN/ELST  - Pole position, twee races winnen, de sterkste in de finale en als kroon op het werk de Nederlandse titel. Meer glans kun je niet aan een kampioenschap geven. De 10-jarige Devon Hagelen uit Elst flikte het afgelopen weekend op de Landsard in Eindhoven. De karter van JD Kartsports werd Nederlandse kampioen in de Mini-Parilla Nationaal klasse van het sterk bezette IAME NK. 

Het gaat enorm snel met het karttalent uit Elst. Eind oktober mocht Devon naar het WK in het Italiaanse Adria en dat in zijn eerste seizoen in de Mini-Parilla. Bij de eerste NK wedstrijd in het Belgische Mariembourg in juni had hij al de dagzege voor zich opgeëist en dat trucje herhaalde hij bij de afsluitende race in Eindhoven.

“Het ging echt heel goed dit weekend”, zo luidde de samenvatting van een stralende Devon. “Pole position met een verschil van vier tienden en vervolgens ben ik in alle races als eerste over de finish gekomen. In de finale had ik al snel een gaatje naar de nummer 2. Ik kon goed wegrijden bij de rest. Hoe ik dat deed? Door de snelste te zijn. Ik kon het gat steeds iets groter maken. Bij de start zitten ze allemaal nog kort achter je en dan draait het om de eerste bocht. Die moet je goed doorkomen. Op het rechte stuk kijk ik dan even achterom en dan weet je hoe groot het gat is.”

Door de resultaten op de Landsard heeft Devon overtuigend de Nederlandse titel binnengehaald. “Het ging dit weekend perfect. Het is heel bijzonder dat ik nu Nederlandse kampioen ben. Ik mocht een ereronde met de Nederlandse vlag rijden en dat vond ik heel leuk.”

Naast het NK en het WK kwam Devon ook uit in het GK4 kampioenschap en het IAME Benelux kampioenschap. Hoogtepunt was deelname aan het WK. “In Adria ging het wel goed, ik kon redelijk goed bijblijven, maar er zijn alleen maar goede karters van over de hele wereld. Dat was heel gaaf. Ik heb echt mijn best gedaan om zo goed mogelijk te rijden. Ik reed tegen jongens die ik op Instagram volg en dan rij je daar uit het niets ineens tussen.”

“In het GK4 kampioenschap ben ik derde geworden. Ik stond op het podium, maar voor mijn gevoel had dat beter gekund. In het Benelux kampioenschap ben ik op de vijfde plaats geëindigd. In een groot veld was dat een prima resultaat, maar ook dat kon beter. Met een vijfde plaats kan ik heel tevreden zijn.”

Vader Jeff Hagelen was uiteraard super trots op zijn zoon. “Wij kunnen alleen een goede kart neerzetten en hopen dat hij het goed doet. En hij heeft het fantastisch gedaan. Pole position en drie races gewonnen. Het werd nog wel even spannend met Temmo Koopmans die in de finale dichterbij kwam. Dat zijn twee kartmaatjes. Dit is echt een super resultaat en ik ben heel blij voor hem. Hij is in het afgelopen jaar zo veel vooruit gegaan. In maart is hij voor het eerst ingestapt in deze klasse en moet je kijken waar we nu staan. Vijfde in het Benelux kampioenschap, derde in de GK4 en Nederlandse kampioen bij het NK IAME. En ook nog meegedaan aan het WK in Adria.”

“Het gaat heel snel, maar Devon doet het goed en we gunnen hem de wereld om die ervaring op te doen. Wie weet waar we over 5 of 6 jaar staan? Als je mogelijkerwijs geen budget hebt om door te gaan naar de Formule-auto’s, dan zijn dit de herinneringen die je moet koesteren.”

Volgend jaar hoopt Devon ook in de Euro Series uit te komen. “Volgend jaar blijf ik in de Mini-Parilla rijden en als het rondkomt met de financiën gaan we ook de Euro Series rijden. Dat zijn vier races in Genk, Mariembourg, Zuera in Spanje en Lonato in Italië. Het is heel gaaf om met mijn sport nu al naar die landen te kunnen gaan. Het is mijn droom om ooit wereldkampioen te worden. Wie weet kan het al snel in de Mini-Parilla. Daarna wil ik graag de autosport in. De Formule 1 is mijn grote droom, maar dat is heel moeilijk. Er zijn er maar een paar die dat voor elkaar krijgen. Ik werk er hard voor en we trainen veel. Ik train twee keer per week. In de kart en bij Everyday Fit werk ik aan mijn conditie en kracht.”

Devon Hagelen bedankt zijn ouders en sponsoren Bart Walraven, Flexibell, Everyday Fit, Sonic Equipment B.V., Bas Hartingh van Progress Racing, zijn trainer Mike Stoopendaal van Fysiotherapie Stoopendaal en uiteraard JD Kartsports van Jeffrey van Diggele.

Meer berichten