Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Jeroen Kuipers van de stichting Ooievaars Research & Knowhow meet de pootlengte van een jonge ooievaar. (foto: Suzan)</p>

Jeroen Kuipers van de stichting Ooievaars Research & Knowhow meet de pootlengte van een jonge ooievaar. (foto: Suzan)

(Foto: Suzan)

Jonge ooievaars in Heteren gemeten en geringd

HETEREN - Op zaterdag 12 juni heeft Jeroen Kuipers van de Stichting Ooievaars Research & Knowhow twee jonge ooievaars voorzien van een ringetje. Dit gebeurde in het weiland van de familie Van der Zweep aan de Polderstraat in Heteren.

Ieder jaar wordt 40 tot 50 procent van de geboren jongen geringd. Dit gebeurt als de ooievaars ongeveer vijf weken oud zijn. Door het ringen worden ooievaars individueel herkenbaar, waardoor het mogelijk is ze te volgen. Dit vormt de basis voor het verzamelen van gegevens, wat inzicht geeft in de ontwikkeling van de ooievaarspopulatie in Nederland.

De twee jonge ooievaars werden met behulp van een hoogwerker uit het nest gehaald om vervolgens niet alleen te ringen, maar ook te meten en te wegen. Daaruit stelde Kuipers vast dat het om twee gezonde exemplaren ging. “Ze wogen rond de 3000 gram. Dat is een mooi gewicht, mede te verklaren doordat er dit voorjaar veel voedsel beschikbaar was. Door de kou zijn er ook wel wat nesten verloren gegaan, maar vorig jaar was dat met die hitte nog veel erger. Over het algemeen gaat het met de ooievaarspopulatie in Nederland de goede kant op.”

Meer berichten