Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Feestelijke start van dagbehandeling Parkinson bij Zorgcentra De Betuwe (foto: Zorgcentra De Betuwe)</p>

Feestelijke start van dagbehandeling Parkinson bij Zorgcentra De Betuwe (foto: Zorgcentra De Betuwe)

(Foto: Zorgcentra De Betuwe)

Zorgcentra De Betuwe start dagbehandeling voor mensen met Parkinson

CULEMBORG - Zorgcentra De Betuwe heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe, specialistische dagbehandeling voor mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme. De zorgorganisatie is daarmee de eerste in Rivierenland die dit aanbiedt. Donderdag 5 november is de dagbehandeling feestelijk gestart met koffie en gebak in het dagcentrum bij locatie Beatrix in Culemborg.

“Er is al lange tijd veel vraag naar een dagbehandeling voor mensen met de ziekte van Parkinson of Parkinsonismen in Culemborg en omgeving. De afgelopen tijd gaf ik hier samen met een werkgroep en mijn collega’s uit het behandelteam Parkinson handen en voeten aan. We hebben een dagvullend programma samengesteld. Wekelijks komt een groep van 5 tot 10 mensen in het dagcentrum van Beatrix één dag bij elkaar voor groepsactiviteiten en therapie. We hopen dit in de toekomst uit te breiden”, vertelt geriatriefysiotherapeut Lilian van Loon, met gepaste trots.

Kopje
Een van de deelnemers vertelt na de opening: “Ik vond het spannend wat ik ervan kon verwachten. Maar ik kreeg vandaag een fijne eerste indruk. Het is prettig om ervaringen te delen met lotgenoten. Zo merk je dat je niet de enige bent. De behandelaren lijken me allemaal even aardig. Volgens mij zit ik hier wel op mijn plek”. Lilian vult aan: “Dagbehandeling Parkinson biedt structuur en helpt mensen bij het in conditie houden van lichaam en geest. Er is verder inderdaad veel ruimte om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen met de andere deelnemers en het behandelteam.”

Specialistisch behandelteam

Naast medewerkers bij de dagbehandeling heeft Zorgcentra De Betuwe een team van behandelaars klaarstaan die inspelen op wat een cliënt specifiek nodig heeft. Lilian: “Mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme kunnen problemen krijgen met bijvoorbeeld lopen, spreken of eten. Vaak hebben zij te maken met meerdere zorgverleners. Het behandelteam Parkinson van Zorgcentra De Betuwe regelt de verschillende behandelingen en stemt deze op elkaar af.” Het team bestaat uit een diëtist, ergotherapeut, GZ-psycholoog, specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundige en uit meerdere fysiotherapeuten en logopedisten. Zij zijn gespecialiseerd in Parkinson. Het team is aangesloten bij de landelijke organisatie ParkinsonNET en werkt samen met neurologen uit het ziekenhuis.

Meer berichten