87 jaar en geslaagd voor de 4e dan zwarte band Taekwon-Do!
Logo gemeentenieuwsonline.nl
Ed van Breemen en examencommissie. (foto: Emil Ripassa)
Ed van Breemen en examencommissie. (foto: Emil Ripassa) (Foto: )

87 jaar en geslaagd voor de 4e dan zwarte band Taekwon-Do!

BEMMEL - Ed van Breemen (87), ere lid van de Bemmelse club TAG, heeft een buitengewoon bijzondere prestatie geleverd. 4e Dan examen gedaan in het Taekwon-Do bij de landelijke organisatie ITF Royal Dutch. De 4e dan is een hoge graad in de Koreaanse vechtkunst Taekwon-Do.

Vanaf nu mag hij de titel sabumnim dragen, wat vertaald betekent gerespecteerde leraar of specialist. Van Breemen is de oudste persoon ter wereld die examen heeft gedaan voor een 4e dan. Werkelijk uniek!

Ondanks zijn leeftijd heeft hij aan alle internationale examen regels en voorschriften voldaan. Alle technieken heeft hij keurig gedemonstreerd incl. trappen, springen, balansoefeningen en krachtoefeningen en het onthouden van 18 Tuls (schijngevechten). Zeer uitzonderlijk op deze leeftijd.

In 1965 werd Taekwon-Do geïntroduceerd in Nederland. Ed was betrokken bij de oprichting van de Nationale Taekwon-Do Associatie en begon eind jaren zestig met lesgeven in Nijmegen en Bemmel. Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) is hieruit voortgekomen. Uiteindelijk behaalde hij zijn 3e dan, daarna nooit gestopt, maar nooit meer een examen gedaan. Vorig jaar was hij geïnspireerd door met jongere mensen bij TAG samen te trainen en kreeg het idee om te gaan trainen vanaf september voor zijn 4e dan. Samen met hoofleraar Willem Jansen hebben ze speciaal trainingsprogramma opgesteld.

Ed is niet alleen een voorbeeld voor elke vechtkunstenaar, maar ook een levend bewijs dat leeftijd slechts een nummer is. Hoe je je voelt en leeft is belangrijker. Van Breemen kan echt net als de club trots zijn op het resultaat. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

Meer berichten