Logo gemeentenieuwsonline.nl
Biodiversiteitsboom Park Lingezegen in de maak. (foto: Stichting Het Appelland)
Biodiversiteitsboom Park Lingezegen in de maak. (foto: Stichting Het Appelland) (Foto: )

Biodiversiteitsbomen geplaatst in de Betuwe

BETUWE - Onder het motto ‘Boompje huisje beestje’ zijn deze week op vier Betuwse locaties bijzondere bomen in de grond gezet. De eiken zijn namelijk dood. Toch zorgt het initiatief van Stichting Het Appelland voor meer biodiversiteit in het landschap, want dood hout leeft.

De eikenboom staat in een wat negatief daglicht vanwege de eikenprocessierups. Terwijl een eik toch zorgt voor een toename van de biodiversiteit. Zo kan de belangrijkste bestrijder van de eikenprocessierups, de koolmees, er in broeden. Zelfs een dode eik huisvest nog veel leven. Marters, vleermuizen en allerlei soorten bijen en andere bestuivers maken dankbaar gebruik van het voedsel en holtes.

In de Betuwe staan weinig dode bomen in het vaak open landschap en boomgaarden. Met dit project Boompje huisje beestje werd op vier fruitrijke locaties een ‘biodiversiteitsboom’ gerealiseerd. Op Het Appelland in Park Lingezegen, Nationaal Fruitpark Ochten, de Warmoes in Lent en Mobipers in Zoelen.

De eiken waren omgevallen door een storm. Ecologisch hoveniers zaagden de boom over de gehele lengte door. Aan de binnenkant maakten ze nestgelegenheden. In de buitenkant boorden ze gaatjes en holletjes waar insecten een plekje vinden om eitjes te leggen. Tot slot werd de boom weer in elkaar gezet en diep in de grond vastgezet.

Het project is mogelijk gemaakt door Rabobank West-Betuwe, Rabobank Maas en Waal - Oost Betuwe, gemeente Buren en gemeente Neder-Betuwe. Ook droegen de vier locaties zelf bij. Na het coronatijdperk zijn de Boompjes op de vier locaties te bewonderen.

Meer berichten