Logo gemeentenieuwsonline.nl
Wilde eend met kuikens.
Wilde eend met kuikens. (Foto: )

Dierengeluiden Uit het ei gekropen

HETEREN - Heeft u al jonge meerkoeten, waterhoentjes of eenden gezien? Het is nu bijna de tijd dat die uit hun eitjes kruipen. Bij ons op Landgoed Overbetuwe aan de Ulenburgsestraat in Heteren loopt al een moedereend met haar kuikens rond.

Het is een gewone wilde eend die bij ons aan de rand van de visvijver heeft gebroed en nu haar kuikens groot gaat brengen bij ons op het landgoed. Naast de wilde eend hebben ook al kippen hun eieren uitgebroed, dus zijn er al veel kuikens in de stal. Ook eenden die bij ons thuishoren, zoals de Kaapse eenden hebben al kuikens.

De pauwen zijn nog niet zo ver. Het is elk jaar weer een verrassing wanneer de eerste pauwenkuikens uit de eieren kruipen. Naast de watervogels en de pauwen hebben wij nestgelegenheid voor veel kleine vogels zoals de huismus, pimpelmees en koolmees, maar ook voor spechten en uilen. We hebben de indruk dat het kerkuilennest, dat de uilenwerkgroep voor ons in de stal heeft aangebracht, bewoond is. Dat is moeilijk te zeggen omdat kerkuilen echte nachtdieren zijn en je ze dus niet vaak te zien krijgt. Bovendien hebben alle uilen speciale veertjes op hun vleugels zodat ze geruisloos kunnen vliegen en je ze dus ook niet hoort vliegen. Als het nest bewoond is en er jongen uitgebroed worden zullen Louis en Ina dat vast wel horen in de nacht als alle andere vogels slapen en dus geen geluid maken, want dan maken de kerkuilen rond het nest wel geluid. Wil je weten hoe dat klinkt ga dan naar 'you tube geluiden kerkuil', dan kun je horen hoe een kerkuil in de nacht klinkt.

Meer berichten