Lopers van De Dijkrunners Dodewaard. (foto: De Dijkrunners)
Lopers van De Dijkrunners Dodewaard. (foto: De Dijkrunners) Foto: De Dijkrunners

Lopers De Dijkrunners brengen Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Dodewaard

Algemeen

DODEWAARD - Een groep lopers van de Dijkrunners brengt het Bevrijdingsvuur op 5 mei van Wageningen, stad der bevrijding, naar Dodewaard. Onderweg laten ze bij drie oorlogsmonumenten een kaarsje achter, namelijk op de Grebbeberg, in Kesteren en in Opheusden. Om 09:00 uur komen ze aan bij het monument in Dodewaard.

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen de vrede getekend in Hotel de Wereld. Dit maakte een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Al jaren viert Wageningen de bevrijding met onder andere een bevrijdingsestafette waaraan zo’n 2500 hardlopers van 107 loopgroepen uit het hele land verzamelen in de nacht van 4 op 5 mei. Hier ontvangen ze een fakkel, aangestoken aan het bevrijdingsvuur in Wageningen. Doel voor de lopers is dit vuur naar hun eigen woonplaats te brengen.

De Dijkrunners vertrekken op 5 mei rond 01.00 uur vanuit Wageningen en lopen die nacht via het Militair Ereveld Grebbeberg naar Kesteren. Hierna eindigt de eerste etappe. De tweede etappe start op 5 mei om 07.30 uur vanuit Kesteren en gaat via het monument in Opheusden naar Dodewaard waar ze om 9.00 uur hopen te arriveren bij het oorlogsmonument. Hier neemt burgemeester Jan Kottelenberg van Neder-Betuwe de fakkel in ontvangst.
Muziekvereniging Kunst Na Arbeid is aanwezig om het Wilhelmus te laten horen en aansluitend nog meer muziek.

Publiek is uitgenodigd op 5 mei om 09.00 uur bij het oorlogsmonument in Dodewaard. Lopers die het leuk vinden om één of meerdere etappes mee te lopen zijn welkom. Het is niet nodig om lid te zijn van de Dijkrunners. Opgeven en meer informatie bij Bea Voskamp 06 24982302 of Wil Oppelaar 06 57751890.

Uitgelicht

Digitale krant