Gewone doolhofspin
Gewone doolhofspin

Dierengeluiden: Spinnen

Algemeen

HETEREN - Wij denken altijd dat er in het najaar meer spinnen zijn dan in andere jaargetijden. Dit is echt niet zo, maar doordat de lucht vochtiger is dan in de zomer zie je de webben beter. Omdat het nog niet echt koud is, zoals in de winter, kruipen de spinnen minder weg en omdat ze groter zijn dan in het voorjaar vallen ze meer op.

Als wij spinnen zeggen dan bedoelen we meestal kruisspinnen die dan midden in hun wielweb wachten op een insect dat erin vliegt en verorberd kan worden. Maar er zijn in Nederland meer dan 640 soorten spinnen. Groot en klein. Omdat op elke vierkante meter wel een spin voorkomt heeft verjagen of doden geen effect, als je je omdraait zit er weer een andere spin. Er zijn mensen die bang en zelfs soms panisch zijn voor spinnen. Dit hoef niet echt, want in Nederland komen geen giftige spinnen voor.

In de tropen is dat anders, daar leven inderdaad spinnen die giftig zijn. Bij ons zijn spinnen alleen maar nuttige beestjes. Ze jagen op allerlei schadelijke insecten zoals bijvoorbeeld luizen, wantsen en dergelijk klein gespuis. Kijk eens goed naar een spin en zie hoeveel verschillende soorten er zijn. Spinnen hebben niet allen acht poten maar ook meestal acht ogen. Een spin bestaat ook altijd uit een kop en een lijf in tegenstelling tot een hooiwagen die wel acht poten heeft maar alleen maar een lijf en dus geen aparte kop. Dit is dus geen spin. Echt overal zitten spinnen, ook bij ons op het landgoed en in de boerderij. Je kunt naar de Uilenburgsestraat komen om bij ons op de boerderij en op het Landgoed te kijken wat voor spinnen er bij ons zijn.

Uitgelicht

Digitale krant