(foto: Ellen Koelewijn)
(foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn

Vrijwilligers plukken appels en peren voor de voedselbanken

'Als wij niets doen gaat veel fruit verloren’

DRIEL – Fruit plukken voor de voedselbank. Tientallen vrijwilligers in de Betuwe doen dat al. Het gaat de laatste jaren om grote hoeveelheden. De materialen van de vrijwilligers zijn wel aan vervanging toe. Daarom doen ze opnieuw mee aan de actie OverbetuweDoet die in april wordt gehouden.

Door Vincent Bos

Het initiatief om fruit te plukken voor de voedselbank komt van Reinoud Post (73) uit Driel. "We hebben ontdekt dat er veel fruit blijft hangen. Het gaat veelal om appels, peren, pruimen en wat walnoten. Als wij niet plukken gaat dat fruit verloren. Dat willen we voorkomen."

Het gaat om grote hoeveelheden. In 2021 haalden de vrijwilligers 7.800 kilo van de bomen, een jaar later was dat al 25.700 kilo en vorig jaar bedroeg de opbrengst liefst 29.400 kilo. Het is dus de moeite waard om de ladder te pakken en te plukken voor het goede doel.

"Nadat we hadden gezien dat er na de oogsttijd fruit blijft hangen, hebben we telers benaderd. Die zijn akkoord dat we het fruit plukken. Daarna hebben we met de voedselbank Nijmegen-Overbetuwe gesproken. Die reageerde enthousiast op ons plan. Zij leveren de kratten als we fruit verzamelen. Na een eerste oproep in Driel hadden we al elf vrijwilligers. Nu zijn het er tachtig", zegt Reinoud Post.

"We hebben met verschillende telers afspraken gemaakt dat wij mogen plukken, onder wie een grote teler uit Slijk-Ewijk. Een paar jaar geleden gingen de energieprijzen zo fors omhoog dat sommige telers hun vriescellen niet wilden gebruiken. Toen hebben we veel goede Elstars kunnen plukken."

Van het Proefstation in Randwijk hebben we ook toestemming gekregen om daar te plukken. De gemeente Overbetuwe staat toe dat we fruit halen van bomen in de openbare ruimte", verklaart Reinoud Post. "Door de grote oogst van vorig jaar hebben we tevens contact gelegd met de voedselbank Arnhem. De voedselbanken zijn blij met het verse fruit."

Arie Schuurman (70) uit Elst doet mee omdat hij zich na zijn pensioen wilde inzetten voor de samenleving. "Het idee spreekt me erg aan. De voedselbanken krijgen over het algemeen weinig vers fruit. En er blijft best veel fruit hangen. Het is fijn om in de buitenlucht te werken met een groep vrijwilligers. En het is nog gezellig ook."

De vrijwilligers maken gebruik van pluknetten om fruit uit de hoogstambomen te halen. Die bomen vind je vooral nog bij particulieren. Er zijn vrijwilligers die niet schromen om de ladder op te gaan om bij dat fruit te kunnen.

"We hebben dankzij eerdere deelnames aan OverbetuweDoet al plukmateriaal kunnen aanschaffen. Door het intensieve gebruik van netten en manden zijn er enkele kapotgegaan en dus nodig aan vervanging toe. Vandaar dat we dit keer weer meedoen", zegt Arie Schuurman. Zie ook de website www.fruitigidee.nl. Daar staan onder meer de pluklocaties vermeld.