(foto: Ellen Koelewijn)
(foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn

Werk van kunstenaars The Colorfield Performance tot 2 oktober te zien

'Binnen dag schilderen vraagt om goede aanpak'

ELST - Wim Mecking uit Elst heeft zich goed voorbereid om binnen een dag een schilderij te kunnen maken. Want dat is de opdracht voor de deelnemers aan The Colorfield Performance in Park Lingezegen. Het is hem moeiteloos gelukt. Zijn werk en dat van veel andere kunstenaars is tot 2 oktober te zien.

Door Vincent Bos

Voor Wim Mecking (70) was schilderen een vorm van creatieve therapie. Hij heeft de kwasten een poos laten liggen maar het schilderen een aantal jaren geleden weer opgepakt. Zijn uitdaging zit in het combineren van kunstvormen. Het assembleren gaat samen met het schilderen. Hij heeft Engelse drop in een vitrine geschilderd met een hand die naar het snoep grijpt.

Go with the flow heet een ander schilderij. Met een school vissen die in een gat verdwijnt. "Vaak werk je van donker naar licht, maar nu heb ik het omgedraaid, van licht naar donker waardoor het lijkt dat de vissen verdwijnen. Dat is voor het optisch effect."

Het schilderen van een doek binnen een dag noemt Wim Mecking lastig maar ook uitdagend. "Belangrijk is een goede voorbereiding. Dat je weet wat je moet doen. Daarom heb ik thuis een proefstuk gemaakt. Ik ben tevreden met het resultaat. Het is wel een fors paneel dat je te vullen hebt, van 1.20 bij 1.20 meter. Daar moet je je niet op verkijken. Twee jaar geleden dacht iemand een doek in zijn auto mee te nemen. Maar dat gaat dus niet."

Intussen wandelt Marja Hakkoer (74) uit Oosterhout tussen de panelen door. "Het werk is heel divers. Er staan mooie doeken tussen. Soms zie je meteen dat een doek door een ervaren kunstenaar gemaakt is. Maar niet alles is even goed, hoor. Zie je dat doek met die vogel? Dat lijf lijkt me te groot. Misschien is dat de bedoeling ook wel. Het is niettemin knap hoe kunstenaars zo snel kunnen werken."

Initiatiefnemer Dirk Hakze heeft op het terrein 510 panelen laten plaatsen. de kunstenaars komen uit alle windstreken en het buitenland. ze hebben een uiteenlopend niveau. "Er zijn superprofessionals bij, maar ook kunstenaars die nog op de academie zitten en amateurs. er is slechts een lichte ballotage", zegt Dirk Hakze over het niveauverschil.

Marianne Smit (80) uit utrecht vindt het prachtig om mee te doen. "Je ontmoet nieuwe mensen en je ziet kunstenaars aan het werk. Meestal werk je als kunstenaar toch maar alleen. Het is heel inspirerend hier te zijn.
Ze heeft een Betuws landschap afgebeeld waar de Linge doorheen stroomt. "Ik had een plan gemaakt hoe ik het wilde aanpakken. Moest wel want ik werk niet met vierkante doeken. Ik heb rondgewandeld en foto's gemaakt. Helemaal tevreden ben ik niet. Het braakliggend terrein op het doek is te zwaar aangezet. Het is goed zo. Je moet er niets meer aan doen. Prutsen is niet verstandig."

(foto: Ellen Koelewijn)
(foto: Ellen Koelewijn)