(foto: Ellen Koelewijn)
(foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn

Wekelijks eetcafé in Triade in Elst viert tienjarig jubileum

'We willen mensen met elkaar verbinden’

ELST - Het ruikt heerlijk in de keuken als Wim van Middelaar in de pan roert. Je krijgt meteen zin in de maaltijd, die wordt opgediend in het wekelijkse eetcafé in Elst. Rond de dertig personen smullen ervan. Op 15 juni hebben ze reden voor een feest. Dan bestaat het eetcafé tien jaar.

Door Vincent Bos

Wim van Middelaar (70) bedenkt de menu's. Hij kookt graag. "Voor twee personen ga ik niet aan de slag. Ik vind het leuk voor grote groepen te koken. Het moeten minimaal tien gasten zijn. Daarvoor gebruik ik geen receptenboek. Wat je wilt maken, zit meestal in je hoofd. Gaandeweg leer je wat je moet doen", zegt de oud-bakker die tijdens militaire dienst in de keuken stond en dus weet wat erbij komt kijken als je veel monden moet vullen.

Deze donderdag maakt hij kip-kerrieragout. Het is een genot om naast hem in de keuken te staan. Je krijgt prompt lekkere trek. "We variëren in gerechten en kiezen voor verse groenten. Qua kruiden houden we het neutraal. De mensen vinden het nooit te zout. Een gerecht staat per jaar hooguit twee keer op het menu. Alleen sla met aardappelen staat vaker op tafel."

Volgens Wim van Middelaar worden de gerechten gewaardeerd. De bezoekers komen graag. Joop Brongers (79) was een van hen. "Na het overlijden van mijn vrouw had ik de neiging om mensen op te zoeken. Zo kwam ik hier. Nu ben ik gastheer."

"in die functie heet ik de mensen iedere maaltijd welkom en houd het welzijn van de bezoekers in de gaten", zegt Joop Brongers die ook de financiën regelt en een warm pleitbezorger is van het eetcafé in Elst. Daarvoor komen iedere donderdag in het wijkgebouw van Triade aan de Prins Hendrikstraat de gasten samen. Ze betalen een gering bedrag voor een maaltijd.

"Gemiddeld zijn er 28 gasten. Met het gastteam en het kookteam erbij zitten we dan wel tegen het maximaal aantal mensen aan. We zitten van kwart over vijf tot zeven uur 's avonds aan tafel. Als de vaste gasten niet kunnen komen, dan vragen we ze dat te melden. De kok moet het aantal eters weten vanwege de inkopen", aldus Joop Brongers.

Hij vindt het prettig om in het eetcafé allerlei mensen te leren kennen. We willen met de maaltijd mensen met elkaar verbinden en dienstbaar zijn."

Truus Berends (74) is al tien jaar gastvrouw. "Ik ben hierheen gegaan voor de sociale contacten en de gezelligheid. Je leert veel mensen kennen en daarom is dit zo leuk om te doen. We organiseren ook wat in de vakantie. Dan zijn de kinderen weg en zijn ouderen vaak eenzaam. Bij het eetcafé zie je veel alleenstaanden, veel vrouwen ook en verschillende mensen met een rollator."

De eenzaamheid van mensen wordt onderbroken door wekelijks aan te schuiven. En daarmee voorziet het eetcafé duidelijk in een behoefte.

Truus Berends. (foto: Ellen Koelewijn)
Kok Wim van Middelaar. (foto: Ellen Koelewijn)