(foto: Ellen Koelewijn)
(foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn

Vernieuwd bestuur bij Landerij De Park

‘We zetten nadrukkelijk in op natuurbeleving’

ELST - Alom klinken vrolijke kinderstemmen. De jeugd vermaakt zich prima op Landerij De Park. Voor volwassenen geldt hetzelfde. Duidelijk is dat dit een toplocatie is. Gelegen in Park Lingezegen is Landerij De Park populair. Daarbij staat natuurbeleving voorop, zegt voorzitter Maaike Navis.

Door Vincent Bos

Landerij De Park is een publiekstrekker van jewelste. Vorig jaar kwamen er zo'n 100.000 bezoekers. De een komt voor de gevarieerde tuin, de ander voor de lekkernijen in de horeca of voor de kinderboerderij.

Sinds april is Maaike Navis voorzitter van Stichting Boerderij Lingezegen. In het bestuur zijn Joan Boersma en Hans Teunissen de andere verse krachten naast de al langer functionerende Rob Bruins en René van Koppenhagen.

Het bestuur is een nieuwe fase ingegaan, zegt ze. "Voor het eerst hebben we een betaalde kracht als beheerder, Alexandra Baas. Ze is op 1 mei begonnen. Een welbewuste keuze omdat het steeds lastiger wordt om vrijwilligers te binden. We hebben veel vrijwilligers en daar zijn we blij mee, maar we zien tegenwoordig dat vrijwilligers zich niet altijd meer aan één team willen binden. Ze zijn liever op oproepbasis beschikbaar. Ook die vrijwilligers zijn welkom."

Met de partners op Landerij De Park wordt samengewerkt om het concept te realiseren. "We zijn een centrum voor natuurbeleving. Het gaat erom kinderen achter hun scherm vandaan te krijgen. Hier kunnen ze vrijuit spelen, dieren knuffelen", verklaart Maaike Navis.

"Daarnaast speelt dat we Landerij De Park duurzaam verder kunnen ontwikkelen met de focus op natuur. Denk aan activiteiten als natuurwaarnemingen. Dan gaan de bezoekers op pad met wat ik noem een soortenexpert. Dat kan iemand zijn die alles van vissen weet of alles van vogels en dan worden de waarnemingen ingevoerd in een app."

"Vorig jaar hebben we een film laten zien om de natuur onder de aandacht te brengen van jongeren. Dat sloeg aan. Als je dan ziet hoeveel vragen ze hebben, hoeveel interesse ze tonen dan kom je tot de conclusie dat de natuur hen echt boeit. Ik zie hier geen kind op een scherm kijken. Prachtig toch."

Het bestuur streeft er niet naar om meer bezoekers te trekken. Natuurbeleving staat voorop. "Kortgeleden hebben we het egeltjestrekpad geopend. Er is door Mieke Okhuysen, een van de vrijwilligers, een boekje over gemaakt. Het idee is ontstaan toen Team Tuin een geurpad wilde realiseren. Daarvoor moest een egeltje in de winterslaap verplaatst worden naar een rustigere plek in het park. Een van de vrijwilligers noemde het geurpad vervolgens het egeltjestrekpad", verklaart Maaike Navis.

Zo zijn er tal van activiteiten die bij jong en oud in de smaak vallen. De imker trekt doorgaans veel belangstelling. Dat is de reden waarom hij er een aantal keren over vertelt. Het publiek wil er alles over weten. Los daarvan is Landerij De Park een heerlijke plek om te vertoeven. In de natuur. Precies zoals het bestuur dat graag ziet.

(foto: Ellen Koelewijn)