Afbeelding
Foto:

Naar Rhenoy

Het is de derde maandag in februari, rond het middaguur, en ik geloof m’n eigen zintuigen niet: het is lente! Zestien graden op de thermometer, een flauw briesje, een strakblauwe lucht. Het boerenland ligt er opgeruimd bij, de velden frisgroen, de wilgen geknot, de sloten geschouwd, het water zo helder als glas. Verbeeld ik me dat ik een kievit hoor?

Beesd brengt een heel lang eerbetoon aan zijn grote zoon: ver buiten het dorp, bij het Uilen-Dierenpark De Paay, loop ik nog altijd op de Dr. A. Kuyperweg.

Het park direct aan de Lingedijk ‘biedt plaats aan zo'n 78 verschillende diersoorten', lees ik. En: ‘Alle dieren zijn gehuisvest op zeer korte afstand van de paden, waardoor de bezoeker een prima contact heeft met elk dier.'
Ik blijf op de dijk. Een stuk of wat uilen en twee ooievaarachtigen kijken me vanachter het gaas wat schaapachtig na.

De Linge en de Lingedijk maken nu een grote slinger naar links. Het terras Rust Wat is nog lang niet uitgerust voor de hordes fietsers en wandelaars straks in de bloesemtijd. Een bankje iets verderop vlak voor Rhenoy nodigt wel uit voor even een pas op de plaats.

Voor me fonkelt de Linge. Het natuurgebiedje aan de overkant is niet lang geleden een handje geholpen. Er liggen wat extra geulen en plasjes, tot genoegen van ook de watervogels, die hier niet achter het gaas zitten. Ik zie eenden in soorten, meerkoeten en twee zwanen. Een zilverreiger schrijdt loerend door het water. Een aalscholver laat zijn veren drogen. Op het droge zit een grote groep grauwe ganzen uitbundig te niksen
.
Achter mij ligt een kakelvers nieuwbouwwijkje. De Oudenborch heet het, vertelt een informatiebord: ‘Rhenoy groeit. De realisatie van ‘DE OUDENBORCH' zorgt voor een unieke combinatie van landelijk woongenot en moderne voorzieningen.'

Ook Rhenoy had ooit een kasteel, de Oudenborch, ongeveer waar nu oude dorpskerk staat. Het kasteelterrein moet op luchtfoto’s nog goed te herkennen zijn.
Vanuit de riante vrijstaande huizen aan de Lingekant van het nieuwe Oudenborch kun je de watervogels goed zien en horen.