Lisan Jansen: “De ondersteuning gaat verder dan alleen huishoudelijke taken.”
Lisan Jansen: “De ondersteuning gaat verder dan alleen huishoudelijke taken.”

Huishoudelijk ondersteuners helpen ouderen langer thuis wonen

ARNHEM - Ouderen wonen steeds langer thuis. Dat merken ze ook bij Thuiszorg Groot Gelre: vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en wachtlijsten voor verpleeghuizen zorgen voor meer aanvragen voor ondersteuning thuis. Lisan Jansen, coördinator thuisondersteuning bij Thuiszorg Groot Gelre, vertelt hoe zij hier, samen met een team van huishoudelijk ondersteuners, op inspeelt.

De overheid wil ouderen helpen in hun vertrouwde omgeving zelfstandig oud te worden, met een goede kwaliteit van leven. Hoe geef je daar vorm aan binnen een thuiszorgorganisatie? Lisan Jansen coördineert een groot team huishoudelijk ondersteuners in Arnhem-Noord. Zelf heeft ze ook jaren in de ondersteuning gewerkt. Ze vertelt dat huishoudelijk ondersteuners een belangrijke rol spelen wanneer ouderen langer thuis blijven wonen. 

“Als een cliënt bij ons komt, volgt er een intakegesprek. Daarin vragen we uit wat de cliënt zelf kan, en waar hij/zij ondersteuning bij nodig heeft. Vaak geeft iemand aan hulp te willen bij huishoudelijke taken, maar daarnaast wordt sociaal contact ook zeker vaak benoemd.” Lisan vertelt dat haar collega’s veel taken overnemen, zoals het schoonmaken van de badkamer, de keuken of het verschonen van het bed. Om deze taken uit te kunnen voeren, zijn de ondersteuners vaak wat langer bij één cliënt. Regelmatig wordt een huishoudelijk ondersteuner puur gezien als schoonmaker, dit is volgens Lisan onterecht. De ondersteuning gaat vaak verder dan alleen huishoudelijke taken: “Denk bijvoorbeeld aan iemand die weinig bezoek over de vloer krijgt. Het contact met mensen is voor veel cliënten erg belangrijk!” Daarnaast speelt het signaleren van veranderingen in de situatie van een cliënt ook een belangrijke rol binnen de functie. 

Door haar eigen ervaring als huishoudelijk ondersteuner, kan Lisan zich goed verplaatsen in haar collega’s. “Ik raad ze vaak aan om wat meer bij een cliënt betrokken te zijn, of om dingen samen op te pakken met cliënten.” Jonge collega’s geven weleens aan dat cliënten een praatje willen maken. Dit vinden ze soms lastig, want ze komen toch om te werken? Lisan stimuleert haar team om juist dit contact op te zoeken. “Ik geef collega’s aan dat ze er zijn ter ondersteuning, en daar hoort ook zeker een goed gesprek en een kop koffie bij. Uiteindelijk gaat het niet alleen om de schoonmaak, als huishoudelijk ondersteuner ondersteun je de cliënt zodat hij of zij langer thuis kan blijven wonen.” 

Lisan en haar collega’s van Thuiszorg Groot Gelre zoeken op dit moment nog nieuwe collega’s die aan de slag willen als huishoudelijk ondersteuner. Ben je geïnteresseerd? Bekijk de website werkenbij.driegasthuizengroep.nl. 

Thuiszorg Groot Gelre, Rosendaalseweg 485, 6824 KK Arnhem, 026 - 363 9 223