Initiatiefnemer Marcel ten Böhmer van het Betuws Oorlogsmuseum in Heteren.
Initiatiefnemer Marcel ten Böhmer van het Betuws Oorlogsmuseum in Heteren. Foto: Ellen Koelewijn

‘Er is in deze regio ontzettend hard gevochten’

Algemeen

HETEREN - Achter tachtig procent van alle voorwerpen zit een persoonlijk verhaal. Dat maakt het Betuwse Oorlogsmuseum The Island 1944-1945 zo bijzonder. Initiatiefnemer Marcel ten Böhmer vertelt er graag over. Het is zijn drijfveer de hevige gevechten in de Betuwe onder de aandacht te brengen.

Door Vincent Bos

Dat is de reden waarom hij aan de Onze Lieve Vrouwestraat in Heteren zo’n 25 jaar geleden met een oorlogsmuseum is begonnen. “Het gaat mij erom om de hele geschiedenis van WO II levend te houden. Iedereen kent het verhaal van de Slag om Arnhem, maar niet iedereen weet dat de Betuwe de rekening gepresenteerd kreeg van het mislukken van die operatie. Er is hier heel hard gevochten.”

En dus begon hij met het verzamelen van allerhande voorwerpen. Van militaire tenues tot wapenuitrustingen. “Er zijn 45 aangeklede etalagepoppen te zien. Helemaal compleet inclusief wapenuitrusting. Veel spullen krijg ik aangeboden. Al wordt dat wel minder nu de oorlog steeds langer geleden is. Je ziet hier foto’s van een militair van 20 jaar en de man die hij als 88-jarige was.”

Marcel ten Böhmer (65) noemt het een bonte verzameling. “Vergeet niet dat in de Betuwe mannen van zestien nationaliteiten gevochten hebben. De Britten hadden hun stenguns. Die gooiden ze in de sloot om de mitrailleur te pakken van een gestorven Duitse soldaat. De munitie was dezelfde, maar de wapens van de Duitsers waren veel beter.”

Het zijn vooral de persoonlijke verhalen die het ‘m doen. “Mij spreekt het verhaal aan van een vrouw uit Elst. Ze moes evacueren en kwam via Den Bosch in Moerbeke, België, terecht. Dat is een dorp vlakbij Geraardsbergen. Ze kreeg van het gastgezin een kop en schotel en liep daarmee de markt op waar een grote gaarkeuken stond en ze soep kreeg. Die kop en schotel zijn bij ons te zien.”

“En wat te denken van die Belgische veteraan. De man heeft op verschillende plekken gevochten. Hij is in juni 1944 begonnen in Normandië en kwam daarna in Nijmegen terecht. Hij overnachtte in leegstaande gebouwen. Hij heeft in de Betuwe gestreden. Hier werden Opheusden en Kesteren in april 1945 bevrijd, Ochten pas op 7 mei. Het complete uniform van die veteraan met al zijn medailles is in Heteren te zien”, zegt Marcel ten Böhmer.

Het museum wordt jaarlijks door drie- tot zeshonderd mensen bezocht. Eens in de vijf jaar gaat hij dik over dat aantal heen als er regionaal extra activiteiten zijn. Als volgend jaar de tachtigste herdenking is van Market Garden wil hij groots uitpakken. In september is het museum doorgaans extra geopend, evenals op 5 mei.

Het museum is gevestigd in de Onze Lieve Vrouwestraat 36 in Heteren. Het is van woensdag tot en met zondag geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Zie ook www.betuwsoorlogsmuseum.nl.