Canadese en Belgische bevrijders. (foto: Betuws Oorlogsmuseum)
Canadese en Belgische bevrijders. (foto: Betuws Oorlogsmuseum) Foto: Betuws Oorlogsmuseum

Bevrijdingstentoonstelling
in Betuws Oorlogsmuseum

HETEREN - In het Betuws Oorlogsmuseum is er nu tot eind juni een expositie over de bevrijding van de Betuwe.

Ongeveer 60.000 burgers moesten door al het oorlogsgeweld de Betuwe verlaten. Hierdoor heeft de bevolking in dit gebied geen echte bevrijding meegemaakt.
Ongeveer 25.000 mensen kwamen in Brabant terecht, maar uiteindelijk was daar geen plaats meer voor alle evacuƩs.
Er werden nog 10.000 mensen naar Belgiƫ gebracht. Daar werden zij ondergebracht bij gastgezinnen in 28 verschillende dorpen in de omgeving van Geraardsbergen.

Circa 25.000 burgers uit het oostelijke deel van de Betuwe moesten op bevel van de Duitsers evacueren, zij kwamen ten noorden van de Rijn terecht in het nog bezette deel van Nederland. Toen al deze mensen in mei en juni 1945 terug kwamen, troffen zij een compleet verwoeste Betuwe aan. 

Het Betuws Oorlogsmuseum laat de bezoeker onder andere kennismaken met een aantal uniformen die zijn gedragen door de bevrijders en een aantal voorwerpen met een persoonlijk verhaal van de evacuatie.

Het museum is gevestigd op de Onze Lieve Vrouwestraat 36 te Heteren. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Op Bevrijdingsdag 5 mei extra geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Telefoonnummer: 026 4722285. Voor meer info kijk op www.betuwsoorlogsmuseum.nl.