Dominee Jeroen Jeroense. (foto: Ellen Koelewijn)
Dominee Jeroen Jeroense. (foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn

Protestantse gemeente in Elst buigt zich week lang over thema armoede

'Iedereen moet in ons land waardig bestaan hebben’

ELST - Welke gerechten zet je op tafel met producten uit het wekelijkse pakket van de voedselbank? Monique en Marieke laten dat zien in Elst tijdens de Week tegen armoede (8-14 mei). Het is een initiatief van de protestantse gemeente. Er is een scala aan activiteiten met als centrale thema is: Geef armoede een gezicht.

Door Vincent Bos

Armoede is al lang een knellend vraagstuk voor steeds meer huishoudens in Nederland. De rijen voor de afhaallocaties van de voedselbank zijn er het bewijs van. Die worden steeds langer.

"Armoede is helaas een nog groter probleem geworden in het beschaafde Nederland", concludeert dominee Jeroen Jeroense van de protestantse gemeente in Elst. "In Overbetuwe en in ons mooie dorp Elst is dat niet anders. Nog meer mensen zijn onder de armoedegrens beland, vooral veroorzaakt door de energiecrisis. Als kerk moet je niet alleen mooie woorden preken, maar de daad bij het woord voegen en armoede aankaarten. We kunnen armoede niet oplossen, maar wel bespreekbaar maken."

"Buitenstanders zeggen dat armoede de eigen schuld van mensen is. Dat is echt niet zo. Je kiest er niet voor om in armoede te leven. Je bent vaak door omstandigheden in de situatie terechtgekomen, bijvoorbeeld door een scheiding. Kerken roeren zich veelal in stilte, doen al veel via de caritas. Maar ik zie het ook als onze taak armoede in het publieke debat aan te kaarten", verklaart de dominee de achtergronden van de Week tegen armoede.

Er komen in die week mensen aan het woord die uit ervaring weten wat het betekent om in armoede te leven. Op die manier krijgt armoede een gezicht. In dit geval komt de uitleg van een statushouder, een moeder en een persoon die in de derdewereld werkt.

"In Nederland wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter. Iedereen moet in een beschaafd land als Nederland een waardig bestaan hebben", zegt de dominee. "Armoede kan veel gevolgen hebben. Denk aan sociale armoede, dat je niet kunt uitgaan, dat je niet kunt sporten, minder contacten hebt."

Op maandag 8 mei is er in De Ruimte aan de Sint-Maartenstraat een gespreksavond met uitvoerders van het armoedebeleid. Wethouder René Post van Overbetuwe doet daaraan mee. De bijeenkomst begint om 20.00 uur.

Dinsdag 9 mei is tussen 14.00 en 16.00 uur een bezoek gepland aan de voedselbank in Arnhem, gevolgd door de maaltijd in de Ruimte en ervaringsverhalen van betrokkenen. Vanaf 20.00 uur vertelt Joop Toeter over zijn ervaringen bij de voedselbank.

Woensdagavond 9 mei wordt de film Miss Homeless vertoond en vrijdag 12 mei gaat het gesprek aan de stamtafel tussen 10.00 en 11.30 uur over armoede. Gast is dan Henri Kloppenburg die kapitein is bij het Leger des Heils. Zondag 14 mei staat de dienst in de kerk van 10.00 uur ook in het teken van armoede en vertellen Kamil Akbas en Vanessa Alblas ervaringsverhalen.