Fadokwartet Quatro Ventos.
Fadokwartet Quatro Ventos. Foto: Quatro Ventos

Fadokwartet Quatro Ventos brengt chansons en fado’s met vervoering

Algemeen

DRIEL - Het fadokwartet Quatro Ventos (Vier winden) onder leiding van de Portugese zanger/gitarist Emanuel Pessanha presenteert zondagmiddag 7 mei in Driel een gevarieerd chansonprogramma uit alle windstreken. 

Van de melancholie van het Franse chanson tot de passie van de ‘canzone Italian’ en de ‘saudade’ van de Portugese blues, de fado. Hierbij valt te denken aan nummers van onder andere Ramses Shaffy, Charles Aznavour, Sting (Portugees vertaling van ‘The Shape of my hart’) en Jacques Brel in een nieuw fado-jasje. 

Clube de fado richt de blik op verleden, heden en toekomst van de fado. De band speelt, naast het nieuwe repertoire, een selectie van – in hun oren – de mooiste fado’s ooit geschreven. Het gevoel ‘saudade’ houdt voor de Portugezen een mengeling in van gevoelens van verlies, gemis, én verlangen en liefde.
In het Nederlands wordt het vaak vertaald met heimwee, melancholie of weemoed. De in Portugal geboren Emanuel Pessanha (*1955), die al 35 jaar in Nederland woont, vertolkt dit heimweegevoel, saudade, met passie. Hij is geboren op São Miguel, een van de eilanden van de Azoren. Sinds 1988 is Nijmegen zijn thuishaven geworden.

Met zijn band Quatro Ventos brengt hij zijn saudadegevoel met veel warmte over op de belangrijkste podia van Nederland. Het Blije Kerkconcert in Driel (Kerkstraat 25, aanvang 14.30 uur) is gratis toegankelijk; na afloop is er een deurcollecte.