(foto: Ellen Koelewijn)
(foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn

Park aan Waaldijk bij Oosterhout heeft natuurlijke uitstraling gekregen

'Park is verzameling wensen van bewoners’

OOSTERHOUT - Door de vele neerslag van de afgelopen maanden heeft de inrichting van een park langs de Waaldijk in Oosterhout vertraging opgelopen. Maar nu zit de vaart erin. Er zijn fraaie houten speeltoestellen geplaatst. Het is een voorbeeldpark met een natuurlijke inrichting en oog voor biodiversiteit.

Door Vincent Bos

Boomstammen om op te chillen, een klauterstam voor de klimmers en je verschuilen in een wilgentunnel als je verstoppertje speelt. Het kan in het nieuwe park. Ouders kijken toe vanaf houten zitelementen. Het is een park geworden om heerlijk in te bewegen en te sporten. Een park waar bijen en andere insecten voldoende voeding vinden. Het is er allemaal.

Het is een bijzonder project. Het park is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de bewoners van de wijk. "We hebben de bewoners gevraagd om mee te denken en met voorbeelden te komen. Het park is echt een verzameling wensen uit de buurt", zegt communicatieadviseur Ingrid Molenaar van de gemeente Overbetuwe.

"Bijzonder is dat het park op een archeologische vindplaats ligt", vult directievoerder Bob Roelofs van Overbetuwe aan. "Hier liep vroeger een Romeins kanaal."

De bewoners hebben kunnen stemmen over het ontwerp. Van de 67 mensen kozen er 35 voor het ontwerp ‘spelen met zand en water'. Daarmee was de basis voor het park gelegd. Zo is er een nestschommel geïnstalleerd waarin kinderen over de wadi kunnen zwieren. Blikvanger is zeker de grote zandtakel met waterpomp.

Het park is bedoeld voor jong en oud en moet daarom een aantrekkelijke plek worden in de buurt. "Het park is ingericht om elkaar te ontmoeten, voor educatie, om te ontdekken, voor sport en spel en om te fantaseren. De natuurlijke inrichting zie je overal terug. De speeltoestellen zijn daarom van hout. Dat is een bewuste keuze. De toestellen mogen opvallen maar moeten passen bij het park", licht Bob Roelofs toe.

Kortom, het is een park waar je heerlijk kun vertoeven. Wat die educatie betreft biedt het park scholen alle gelegenheid om buiten les te geven.

Hij wijst op de groene inrichting. "Zo is er een bijenboog aangebracht. Voor de bijen is er altijd voeding. Van de bloembollen tot de bloeiende fruitbomen later in het voorjaar. Je vindt er inheemse beplanting en schuilplaatsen voor de insecten."

Voor een park zoals je die aan de Waaldijk tegenkomt, is niet overal ruimte. Toch zou je het een trendsetter kunnen noemen. Ook op andere locaties wordt bij de inrichting van parken nadrukkelijker dan voorheen gekeken hoe de biodiversiteit gestalte kan krijgen.

De kinderen in de buurt kijken er al reikhalzend naar uit wanneer ze er kunnen spelen. "We hebben een hele natte tijd achter de rug", stelt Bob Roelofs. "Daardoor was er een stagnatie in de planning. We konden met het plaatsen van speeltoestellen niet eerder aan de gang. Het is lastig als je weer een maand moet wachten. De verwachting is nu dat we eind mei klaar zijn.

(foto: Ellen Koelewijn)