Onthulling informatiebord weidevogels bij Meilanden
Onthulling informatiebord weidevogels bij Meilanden Foto: Ellen Koelewijn

Meer weten over weidevogels en hun bescherming?

Algemeen

VALBURG - Meer weten over weidevogels en hun bescherming? Kom kijken in Meilanden, een weidevogelgebied ten noordwesten van Valburg. Daar is sinds 15 april aan de Heterensestraat in Valburg een mooi informatiebord te vinden. 

Op het bord vind je informatie over de vogels in het gebied en het beheer van de weides om de vogels te beschermen. Ook is op een kaart aangegeven waar het 535 ha weidevogelgebied bij Valburg aan weerszijden van de A50 ligt. 

De Agrarische Natuurvereniging Lingestreek en Collectief Rivierenland werken samen met de boeren en Weidevogelgroep Overbetuwe aan de bescherming van de weidevogels. Vijfendertig vrijwilligers van de Weidevogelgroep zorgen samen met de boeren voor het beheer. 

Voor er gemaaid wordt, plaatsen zij nestbeschermers. Met een drone met warmtedetectie worden de nesten opgespoord. Ook tellen zij de nesten en het aantal vogels. Rik van den Dam, wethouder van Overbetuwe, onthulde het bord samen met Theo Willemsen, voorzitter van de Agrarische Natuurvereniging Lingestreek. 

De deelnemers aan de vogelexcursie, georganiseerd door de Weidevogelgroep in samenwerking met Piet Broekhof, en genodigden waren er getuige van.