Runners en leden van de crew van de Jaap Run 4 Edukans, editie2023. (foto: Marlot Tangerink)
Runners en leden van de crew van de Jaap Run 4 Edukans, editie2023. (foto: Marlot Tangerink) Foto: Marlot Tangerink

Thomas slijt zolen voor zwarte scholen, een sponsorrun van Elst naar Arnhem

Algemeen

ELST - Het is fris en nat op de vroege donderdagochtend in april als de runners van start gaan in Elst. Medewerkers van Thomas a Kempis rennen zich in het zweet voor het goede doel, de runners dragen ‘Jaap Run 4 Edukans’ op de borst. 

Met het gebruik van de naam Jaap wordt ook een oud-docent van de school herdacht, gymdocent Jaap Breure kwam met zijn vrouw in de zomer van 2012 om bij een veerbootramp ter hoogte van Zanzibar. Daarom rent vandaag ook zijn zoon mee. 

Het blauw, oranje en geel van de atleten voor een dag steekt feestelijk af tegen de groene weilanden in het buffergebied tussen Elst en Arnhem. Er wordt getoeterd door automobilisten, fietsers moedigen de runners met hun mond of met hun bel aan. Even wanen de zwetende docenten zich Olympische atleten. Hun uitdagende Olympus is vandaag een school op een heuvel die voor enkele atleten na 11 kilometer een berg voelt. 

De docenten rennen naar hun school. Zoals in Afrika ook maar al te vaak kilometers moeten worden gerend of gelopen om onderwijs te volgen. Is het een leraar natuurkunde, de decaan of de conciërge die als eerste aankomt?
Winnen is vandaag niet belangrijk maar het meedoen en het gesponsord worden wel. Leerlingen, collega’s, directie, familie en vrienden sponsoren de runners.
Wat er uiteindelijk wordt ‘opgelopen’ is nu nog niet bekend maar de voortekenen zijn de onderwijsprojecten van Edukans / Going Global in Oeganda gunstig gezind. Deze organisatie investeert in scholing in Oeganda. Vandaar de slogan van deze dag: Thomas slijt zolen voor zwarte scholen.