Ger Groot 23 april in de Grote Kerk te Elst

Algemeen

ELST - Zondagavond 23 april om 20.00 uur houdt Ger Groot in de Grote kerk een lezing met muziek onder de titel ‘De Geest uit de fles’.

Het spiritueel café organiseert ook dit jaar weer een bijzondere bijeenkomst. Het spiritueel café wil een ontmoetingsplek zijn, waarin verschillende vormen van geloof, beleving en spiritualiteit een plaats mogen krijgen.

In de negentiende eeuw was het Groen van Prinsterer, in de twintigste eeuw Abraham Kuyper, die zich keerden tegen de geest van hun tijd. De twee grote voormannen van de Reformatie moesten niets hebben van de Franse revolutie, waarin het gezag van God en de koning omver werd geworpen. “Ni Dieu, ni maître”, schreef Diderot: “Geen God en geen meester”. “God, Nederland en Oranje”: plaatste Groen van Prinsterer er tegenover. “Antirevolutionair”: stelde Abraham Kuyper. Het zou de naam worden van een politieke partij tot ver in de twintigste eeuw.

Maar gaandeweg diezelfde twintigste eeuw bleek de geest van de tijd uit de fles. Wat is er toch met ons gebeurd? Wat is er gebeurd met onze cultuur, onze wereld, ons aanvoelen? Er waren voortekenen, al in de zestiende eeuw, en vaak waren het filosofen die woorden vonden voor wat er onderhuids broeide. Ger Groot heeft daar een magnifiek boek over geschreven, De Geest uit de fles, en op 23 april zal hij daarover vertellen in ons Spiritueel Café, op het koor van de Grote Kerk te Elst. Hij zal daarbij ook beeld, muziek en stukjes film laten zien en horen om te illustreren, dat filosofie geen wereldvreemde bezigheid is, maar verweven met de realiteit van alledag.

Ger Groot is een landelijk bekend schrijver en filosoof. Hij doceert aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, heeft een groot aantal boeken op zijn naam staan en publiceert regelmatig in NRC en Trouw. Samen met Jaffé Vink had hij jaren lang de eindredactie van ‘Letter en Geest’.