Van links naar rechts: Nellie Janssen, Cynthia Kuiper & Christine Koch Zeh.
Van links naar rechts: Nellie Janssen, Cynthia Kuiper & Christine Koch Zeh. Foto: Ellen Koelewijn

‘We geven mooie boodschap aan elk huishouden af’

Algemeen

OVERBETUWE - Wat fijn dat je er bent. Het is een hartverwarmende tekst. Woorden die iedereen goed doen. De kans is groot dat je in Overbetuwe een kaartje met die tekst zomaar op de deurmat vindt. Het is een actie van het digitale dorpsplein Ons Overbetuwe, waar Christine Koch-Zeh uit Elst de kartrekker van is.

Door Vincent Bos

Mensen met elkaar verbinden. Op welke manier dan ook. Dat is al jaren de drijfveer van Christine Koch-Zeh (46). Om die reden is ze begonnen met Ons Overbetuwe dat nu zeven jaar bestaat. Met de kaartjesactie wil de organisatie zichzelf nadrukkelijk onder de aandacht brengen. Want al kennen veel mensen de weg naar de website, het kan altijd beter.

“We willen op deze manier de mensen vooral laten weten dat ze ertoe doen en erbij horen. We geven die mooie boodschap aan elk huishouden in Overbetuwe. Dat zijn er meer dan 19.000. Iedereen mag die tekst toch op zijn minst een keer in het leven horen. We willen ermee aangeven dat mensen zich welkom mogen heten”, vertelt ze.

De actie loopt continu door. Wel kan de groep in elk dorp wel wat helpende handen gebruiken. In Slijk-Ewijk is de tekst via een poster in de dorpskrant verspreid. Al eerder was er een hartverwarmende kaartenactie van Ons Overbetuwe in de kerstperiode. Toen zijn 2.000 kaarten afgegeven.

Uitgangspunt van Ons Overbetuwe is om mensen met elkaar in contact te brengen. Verbinden noemt Christine dat bij herhaling. Op de website vind je veel organisaties die zich voor de samenleving inzetten. Er worden ook allerlei activiteiten aangekondigd. Het kan dan gaan over een lezing van de historische vereniging Marithaime of de informatieavond voor gastgezinnen die vluchtelingen uit Oekraïne opvangen.

Maar je komt er ook oproepen tegen van mensen die een hulp in de tuin nodig hebben of die iemand zoeken die de buitenlamp vervangt. Het kan ook gaan om steun voor een regentonactie. Verenigingen en organisaties melden zich eveneens. De een zoekt een penningmeester, de ander een coördinator. In maart was een oproep te zien voor vrouwelijke deelnemers aan een hersenonderzoek. Kortom, op het dorpsplein komt een scala aan onderwerpen voorbij.

Christine vergelijkt het digitale dorpsplein met een ‘zandkorreltje in de woestijn. “Je loopt er niet zomaar tegenaan. De website is wel steeds beter te vinden, maar we zijn er nog niet. Vroeger had je in elke kern een dorpsplein waar mensen elkaar troffen en nieuws uitwisselden. Dat zie je niet meer. Vandaar ons digitale dorpsplein. We werken hard aan onze naamsbekendheid. Mensen met dezelfde interesses vinden elkaar. Als je zoekt op wat er in Elst te doen is, vind je ons.”

Ze trekt er hard aan, maar loopt ook tegen teleurstellingen aan. Zo had ze gehoopt op meer steun van de gemeente. “Dat valt echter enorm tegen”, stelt ze.