Van links naar rechts: Corinne, Trudy, Annemarie & Sonja. (foto: Ellen Koelewijn)
Van links naar rechts: Corinne, Trudy, Annemarie & Sonja. (foto: Ellen Koelewijn) Foto: Ellen Koelewijn

‘Soms krijgen we kleding met prijskaartje er nog aan’

Algemeen

DRIEL - Neen, de fiets op de foto wordt niet weggegeven. Wel kleren in allerlei soorten en maten. De weggeefdag van De Helpende Handen in Driel is een niet meer weg te denken activiteit. Jong en oud komen erop af. Zaterdag 15 april is het in Ons Gebouw aan de Ausemsstraat geheid weer druk.

Door Vincent Bos

Corinne Bakker (45) is de initiatiefnemer en de drijvende kracht achter de weggeefdag. En die is bittere noodzaak nu steeds meer mensen in Nederland moeilijk of niet kunnen rondkomen.

“Ik heb zelf in zo’n situatie gezeten. Als je moet bezuinigen doe je dat eerst op kleding. Zo heb ik dat ervaren. Als je moet kiezen tussen kleding kopen of een brood dan ben je er snel uit”, zegt de Drielse. Bovendien speelt tegenwoordig duurzaamheid een rol. Kleding een tweede leven geven is in trek.

En dus begon ze pakweg elf jaar geleden met een weggeefdag. Het was meteen een succes. “De eerste jaren stonden de kledingrekken gewoon in de huiskamer. Maar als snel ging dat niet meer omdat het te druk werd. Daarnaast werd er steeds meer kleding aangeboden. Soms zit het prijskaartje er nog aan. Gelukkig kon ik terecht in het gebouw van de protestantse kerk. Daar zitten we nog steeds.”

In Ons Gebouw is er twee keer per jaar een weggeefdag. Een voor de zomer, en een voor de winter. Daar maken telkens zo’n 80 tot 100 mensen gebruik van. De activiteit voorziet in een behoefte. De bezoekers komen uit de wijde omtrek. Van Elst tot Zetten en van Arnhem tot Renkum.

Wie buiten die twee dagen aan kleding wil komen, kan dat doen via de website van De Helpende Handen. Maar dan moet je wel eerst lid worden.

Het lidmaatschap is gratis, maar jouw naam komt alleen met toestemming van Corinne Bakker op de lijst. “Zo wil ik voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt. Zodat mensen niet hier gratis de kleding ophalen en die weer doorverkopen. Ik had een keer mensen uit België aan de lijn die voor een artikel wilden komen. Dan voel je dat het niet goed zit. Dat wil ik voor zijn”, zegt ze.

Om op de weggeefdag kleding te kunnen scoren, hoef je geen lid te zijn. Via Forte Welzijn en de Voedselbank wordt ruchtbaarheid gegeven aan de dag.

Kleren die overblijven gaan weer naar de zolder. “Mensen die hier eerder zijn geweest komen nu vaak zelf met kleren naar ons toe. Ze bewaren de kleding als die de kinderen niet meer past. Als je de blijde gezichten ziet van de mensen die wat hebben uitgezocht weet je voor wie je dit doet.”

De weggeefdag in Ons Gebouw aan de Ausemsstraat 3 in Driel is op zaterdag 15 april van 10.00 tot 13.00 uur.